Monografija o VRANJSKOM: Grad se odužuje čuvenom sugrađaninu

Lokalne vesti - Četvrtak 27.07.2017 - 11:18

Narodni muzej u Vranju će u saradnji sa gradom Somborom objaviti monografiju čuvenog slikara Zorana Stošića Vranjskog.

Zoran Stošić Vranjski FOTO: OK Radio Zoran Stošić Vranjski FOTO: OK Radio

Monografija ovog umetnika koji je rođen u Vranju, a živi i radi u Somboru, biće objavljena u povodu tri velika jubileja: osamdeset godina života, šezdeset godina stvaralaštva i dvadest pet godina donacija gradskim legatima.

Zoran Stošić Vranjski svake godine poklanja gradu Vranju deset, a gradu Somboru tri slike, pa je na taj način stvoren bogat legat u oba grada.

Narodni muzej u Vranju poseduje bogatu kolekciju dela ovog plodnog slikara koja broji blizu 500 slika, crteža i grafika i ovo je način da se Stošiću odužimo i odamo mu počast, kaže za OK Radio direktor ove ustanove Saša Stamenković.

- Gospodin Stošić je odabrao dela iz našeg legata i legata u Somboru za ovu monografiju, a recenziju će napisati naš istaknuti likovni kritičar Sava Stepanov iz Novog Sada.

Planiramo da monografija bude objavljena u septembru, a da promocija bude tokom izložbe dela Milana Konjovića u Vranju, istaknutog srpskog slikara koji je rođen u Somboru.

Tom prilikom ćemo imati i goste iz Sombora, tako da je plan da spojimo ta dva događaja i napravimo nekoliko dana bogatih kvalitetnim kulturnim programom
– otkriva za OK Radio Stamenković.

U ovoj monografiji će se, pored reprodukcija njegovih dela, naći i Stošićeva biografija, bibliografija, spisak samostalnih i kolektivnih izložbi, kao i reč 80 likovnih kritičara iz zemlje i inostranstva o stvaralaštvu Zorana Stošića Vranjskog.

Zoran Stošić je rođen je u Vranju 1936. godine, a slikarske studije završio u Beogradu 1961. godine.

Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955 godine, a do sada ih je u biografiji uknjižio više od 140.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije , Srpskog umetničkog udruženja "LADA" , Saveza likovnih umetnika Vojvodine , redovni je član Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine.

Legati Zorana Stošića Vranjskog od 1992 godine postoje u Narodnom muzeju u Vranju i Gradskom muzeju u Somboru .
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: