Monografija povodom 90 godina ZZJZ

Lokalne vesti - Petak 23.11.2018 - 11:22

U petak 23. novembra u 19 časova u Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju, biće upriličena promocija monografije „Tragom doktora Tome M. Jovanovića“.

Monografija je priređena povodom jubileja Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Ove godine pomenuta zdravstven austanova slavi  90 godina od osnivanja.


Doktor Toma Jovanović bio je jedan od prvih srpskih malariologa, lekar i upravnik u više medinciskih ustanova Srbije i Makedonije i prvi direktor Higijenskog zavoda u Vranju

Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Vranju, a četiri razreda više gimnazije u Skoplju.

Medicinski fakultet u Beogradu upisao je 1920. godine, sa prvom generacijom studenata. Studije je završio na Sveučilištu u Zagrebu 1925. godine, a 1926. je promovisan u Doktora medicine.

Lekarski staž obavio je u Državnoj bolnici u Beogradu, a zatim radio u Skoplju, Velesu, Leskovcu.

Specijalističke studije iz malariologije završio je 1931. godine u Parizu, kod profesora dr Emila Brumpta (Alexandre Joseph Émile Brumpt) kao stipendista „Lige naroda“ u Ženevi.   

Po povratku sa specijalizacije 1931. godine, biva postavljen za upravnika Doma narodnog zdravlja u Bitolju, a 1933. godine za upravnika Doma narodnog zdravlja u svom rodnom Vranju.

Za vreme Drugog svetskog rata napušta Vranje i odlazi za Beograd, zatim u Higijenski zavod u Nišu, a 1944. godine postavljen je za glavnog epidemiologa grada Smedereva.

Nakon rata, 1945. godine se vraća u Vranje, kao upravnik Doma narodnog zdravlja, zatim upravnik i direktor Higijenskog zavoda u Vranju, gde je ostao do penzionisanja 1961. godine. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Umro je u Sarajevu, 1987. godine, a njegovi posmrtni ostaci prenešeni su u Vranje, po njegovoj izričitoj želji, gde je i sahranjen na Šapranačkom groblju.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: