MOŽE I MODERNO: Stara vranjska jela na nov način (FOTO)

Lokalne vesti - Utorak 08.12.2015 - 22:40

U organizaciji NVO “Generator” u Američkom kutku u utorak od 19:30 biće održana promocija “Starinskog kuvara Južne Srbije”, koji su priredile Gordana Ristić, NVO aktivista iz Vranja i Marija Janković, fotograf iz Beograda.

Autorke knjige Autorke knjige

Jednog dana, uz kafu, ove dve prijateljice su se prisećale davno zaboravljenih jela koja su u detinjstvu jele, a koje godinama nisu okusile.

Budući da je Gordana iz Vranja, a Marija ima poreklo iz Peći, ispostavilo se da im se sećanja poklapaju i da poznaju ista jela, ponekad pod različitim imenom.

Gordana kaže da uz zajednička sećanja na podvarak, kapamu, janiju, baklavu, javila im se i ideja da ožive i sačuvaju od zaborava te starinske đakonije koje su skoro nestale.

-  Tako smo odlučile da sakupimo recepte od svojih baki, majki, tetaka, rođaka i prijateljica. Sva ta jela smo kuvale i fotografisale, pa je tako nastao i “Starinski kuvar Južne Srbije” .

On sadrži recepte 90 jela, zaboravljenih ali i onih veoma popularnih i tradicionalnih, iz Vranja, Leskovca, Niša, Pirota i šireg regiona Južne Srbije
- navodi Gordana.

Kuvar je dvojezičan, srpsko-engleski, bogato je ilustrovan fotografijama i modernog je dizajna. Objavio ga je “Generator” iz Vranja.

Autorke su projekat promovisale na interentu i uspele da preko Kikstartera sakupe sredstva za štampu, prevod i dizajn.

Preko 130 ljudi iz celog sveta je podržalo njihov projekat kupovinom kuvara u toku trajanja same produkcije.

Gordana kaže da bi od svih jela posebno izdvojila teleću glavu u škembetu i “crvenci”. Dodaje da u kuvaru ima i recepata njenog dede, koji je bio poslastičar.

Kako najavljuju organizatorke, na promociji će se autorke predstaviti publici i govoriti o izazovima na koje su naišle dok su radile na ovom kuvaru.

Prikazivaće se fotografije jela i degustiraće se kolači i poslastice.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: