MUP: Što pre zameniti ORUŽNE LISTOVE, kazna je paprena

Lokalne vesti - Sreda 19.02.2020 - 10:10

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je još jednom građane koji u prethodne četiri godine nisu podneli zahtev za zamenu isprava o oružju da to što pre učine, jer zakonski rok ističe 5. marta.

Rok do 5. marta FOTO: iStock Rok do 5. marta FOTO: iStock
- Zahtev se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici MUP prema mestu prebivališta, a svi zahtevi koji budu podneti do 5. marta biće uzeti u razmatranje uz mogućnost da, ukoliko dokumentacija nije potpuna, ona naknadno bude dopunjena - poručuju iz MUP.
 
Zakonom o taksama iz decembra prošle godine, kako podsećaju u MUP, iznos taksa za izdavanje oružnih listova je prepolovljen
 
Tako sada za izdavanje oružnog lista sa čipom, u koji se unose podaci o registrovanom oružju sa olučenim cevima, ona iznosi 2.800, dok je za oružje sa neolučenim cevima 1.330 dinara.
 
Zakon o oružju i municiji je počeo da se primenjuje 2016. i prvi rok za zamenu isprava bio je 5. mart 2019, da bi izmenama zakona bio produžen na 5. mart ove godine
 
Procenjuje se da oko 580.000 vlasnika ima 900.000 komada oružja, međutim, do sada je tek 164.000 preregistrovano.
 
Zorica Subotić, predsednik Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, smatra da je kampanja kojom policija podseća ljude da treba da izvade nove oružne listove trebalo da bude intenzivna u poslednjih pola godine.
 
- Preregistracija nije ništa drugo nego zamena oružnih listova, koji su bili neoročeni, za čipovana dokumenta, koja su sada oročena na 10 godina, pod uslovom da na pet godina prođete specijalizovani lekarski pregled - objašnjava Subotićeva za Novosti, i dodaje da na jednom čipu može biti registrovano do 10 komada oružja.
 
Osim toga, postoji i kolekcionarska dozvola, čiji vlasnici, za razliku od ostalih, mogu nabavljati oružje bez prethodnog odobrenja MUP
 
Ona veruje da je reč "preregistracija" napravila zbrku. NAOS takođe ima primedbe u vezi sa različitim rokovima za izdavanje oružnog lista i lekarskog pregleda.
 
Njihova primedba je i to što vlasnici oružja plaćaju porez na korišćenje i upotrebu dobara pod istim uslovima kao i vlasnici vazduhoplova, plovila i automobila
 
Visoki porezi plus takse za preregistraciju doveli su do toga da mnogi vrate oružje koje su imali. Podaci MUP pokazuju da je lane vraćeno 28.900 komada.
 
U NAOS se nadaju da će država ipak produžiti rok za preregistraciju, a zakon kaže da onima koji zadrže neregistrovano oružje može da sledi kazna do 150.000 dinara i oduzimanje pištolja i pušaka.
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Rade
19.02.2020. , 18:09
Razoruzajte srbe naoruzajte emigrante bruka i sramota sta se radi.Nema vise gde da nam uzmete pare
Владимир
21.02.2020. , 20:28
Било би веома корисно када би јавно била дата информација колико је људи успело да пререгиструје своје оружје. Информација коју ја имам је да је велики број људи остао без свог оружја, јер није успео да добије нови лист. У ситуацији када имамо праву најезду војно способних миграната, далеко је боље продужити пререгистрацију за минимум 3 године.