Muzej u Vranju čuva jedinstvenu tavanicu sa motivima Drugog srpskog ustanka

Lokalne vesti - Utorak 13.02.2024 - 11:04

Muzej u Vranju čuva jedinstveni eksponat, tačnije tavanicu kuće koja je oslikana motivima Takovskog ustanka.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio

Postavljena je na spratu etnološke postavke u zgradi Selamluka kao zidna slika, odnosno središnji deo tavanice vranjske gradske kuće sa kraja 19. veka i predstavlja pravi primer osećanja zahvalnosti, poštovanja prema precima koji su se borili za slobodu srpskog naroda.

Drugi srpski ustanak, podignut u Takovu 1815. godine, sastavni je deo srpske revolucije usmerene protiv Osmanske carevine, a kao ishod borbe obezbeđena je autonomija u okviru carevine i formiranje Kneževine Srbije.


Kao centralna ličnost kompozicije ističe se najznačnija ličnost Beogradskog pašaluka, ujedno i vođa ustanka Miloš Obrenović, koji drži barjak u ruci.

Sa njegove leve strane nalaze se vojvode i starešine koje su mu poverile zadatak da povode narod u oslobođenje.


Živopis je nastao 1881. godine u tadašnjoj kući Milana Petrovića, ćurčije iz Vranja, pojašnjava  Iva Laković, kustos i autorka stalne etnografske postavke.

- Narodni muzej Vranje preuzeo je tavanicu 1963. godine, te je sada istaknuta kao važno svedočanstvo koje puno govori o tom vremenu i ljudima.

Bila je na kući u naselju Češalj, ali kada su šezdesetih godina prošlog veka pravljene stambene zgrade, kuća je porušena, a centralni, očuvani deo tavanice doniran je muzeju.

Tavanica, plafon, bila je oslikana cela, ali je samo ovaj centralni deo sačuvan i jedinstven je u Srbiji.


Karakteristično je to što je oslikana u privatnoj kući, a ne u nekoj državnoj ustanovi
- kaže Lakovićeva.

Inače, kustos i autorka stalne etnografske postavke u Narodnom muzeju Vranje “Vranjska gradska kuća s kraja 19. i početkom 20. veka” Iva Laković, dobitnica je nagrade Muzejskog društva Srbije “Mihailo Valtrović”.

Lakovićevoj je nagrada uručena za rad i izuzetno zalaganje u promišljanju, koncipiranju i realizaciji stalne etnološke postavke u zgradi Salemluka.


S.T.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: