MUZEJI ZA 10 po šesti put u Vranju

Lokalne vesti - Nedelja 08.11.2020 - 12:58

Manifestacija "Muzeji za 10" biće održana po šesti put u Vranju i celoj Srbiji od 9. do 15. novembra, saopšteno je iz vranjskog Narodnog muzeja.

 "Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija"
Tim povodom u Muzej kući Bore Stankovića od 9. do 15. novembra biće održan program pod nazivom "Novo ruho Muzej kuće - osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe".
 
Muzej kuće Bore Stankovića sa novom postavkom otvorena je za posetioce 30. januara ove godine povodom Dana grada, u okviru programa obeležavanja 142. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka.
 
Ovaj projekat finansijski podržalo Ministarstvo kulture.
 
U Galeriji Narodnog muzeja u ponedeljak 9. novembra u 13 sati biće otvorena arheološka izložba "Vinčanska žena - boginja, majka, mit", autorke Tatjane Trajković Filipović, arheologa kustosa Narodnog muzeja u Nišu.
 
Izložbu će otvoriti dr Aleksandar Bulatović, naučni saradnik sa Arheološkog instituta u Beogradu.
 
Izložba je organizovana u saradnji sa Narodnim muzejem iz Niša, a biće otvorena u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja.
 
U maloj sali galerije u ponedeljak 9. novembra biće otvorena izložba "Nove Akvizicije Narodnog muzeja Vranje 2015 - 2019".
 
Autori su Miloš Đorđević, Miloš Tomić, Željka Momirov, Kosta Bunuševc, Dragan Zdravković, Perica Donkov, Grupa "Škart i Dragan Protić Prota, Mrđan Bajić, Dušan Otašević, Mileta Prodanović, Zoran Vranešević, Marko Crnobrnja, Aleksandar Todorović, Gabriel Glid, Mihael Milunović, Slobodanka Stupar, Vjera Damjanović, Vladimir Perić, Dragoslav Krnajski, Marija Dragojlović, Nina Todorović i Vesna Zarev, otkupljena projektno uz podršku Ministarstva kulture.
 
U okviru manifestacije "Muzeji za 10" biće izloženi i radovi sa izložbe dečjih radova koja je priređena povodom obeležavanja 50 godina postojanja i rada škole "Vule Antić" u Vranju.
 
Izložba je otvorena 25. oktobra u foajeu Narodnog muzeja.
 
- Iako epidemiološke mere ograničavaju mogućnosti muzeja da dopru do svoje publike u punoj meri, muzeji u Srbiji su pokazali veliku kreativnost koristeći snagu društvenih mreža i internet platformi.
 
Svojim aktivnostima u digitalnom svetu muzeji su pomogli ljudima da što bolje prebrode izolaciju, da se opuste i oslobode se stresa - stoji u najavi.
 
Manifestacija "Muzeji za 10" u novom terminu, od 9 do 15. novembra, biće održana uz poštovanje svih procedura propisanih od Vlade Srbije koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.
 
Tema ovogodišnje manifestacije je "Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija".
 
- Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja - potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja - navodi se u najavi.
 
Ove godine 16. Evropska noć muzeja biće obeležena u subotu 14. novembra pod pokroviteljstom Ministarstva kulture.
 
Radno veme Muzeja i Galerije za vreme manifeswtacije biće od ponedeljka do petka od 8 - 20 sati, a subotom i nedeljom 9 - 14 sati
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: