Muzeji za 10: Zoran Stošić VRANJSKI u Nacionalnoj nedelji muzeja

Lokalne vesti - Petak 10.05.2019 - 11:23

Vranje - Manifestacija „Muzeji za 10“, peti put po redu, održava se od 13 -19. maja 2019. i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Ulaz na sve programe je besplatan FOTO: Promo Ulaz na sve programe je besplatan FOTO: Promo
U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju će, pored tekuće izložbe crteža i slika Dragana Stojanovića Šutila, u okviru ove manifestacije biti postavljena i izložba slika iz poklon–legata Zorana Stošića Vranjskog, slikara iz Sombora.
 
U četvrtak, 16. maja sa početkom od 19:30 će, u istom prostoru, biti predstavljena monografije "U prostranstvu slike" o stvaralaštvu Zorana Stošića Vranjskog, autora Save Stepanova, istoričara umetnosti i likovnog kritičara iz Novog Sada.
 
Pored Stošića i Stepanova, promociji će prisustvovati gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, član Gradskog veća za kulturu i informisanje Sombora Nemanja Sarač, direktor Gradskog muzeja u Somboru Petar Mraković, zatim Branimir Mašulović, arheolog Gradskog muzeja u Somboru i predstavnici grada Vranja.
 
Tokom trajanja manifestacije „Muzeji za 10“, od 13. do 18. maja, Muzej-kuća „Bora Stanković“ i Galerija Narodnog muzeja biće otvoreni od 08 do 20 časova, u subotu, u Evropskoj noći muzeja, radno vreme će biti od 10 do 24 časa, dok će u nedelju biti otvorena od 09 do 13 sati.
 
Svake godine najveća nacionalna muzejska inicijativa, privuče oko 200.000 posetilaca u čitavoj Srbiji.
 
Tokom sedam dana programa u 46 gradova Srbije, 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje na koje je ulaz besplatan.
 
Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.
 
Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije, fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama
 
Nekada statične institucije, muzeji redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publici i zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. 
 
Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.
 
Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: