Najezda ZMIJA na BUNARE

Lokalne vesti - Utorak 10.04.2018 - 08:20

Vranje - Tokom praznika, sa prvim toplim danima, u dva sela u okrugu otkrivena su legla sa desetinama zmija u tamošnjim bunarima.

Iz bunara izvučen smuk od metar i osamdeset FOTO: Udruženje Iz bunara izvučen smuk od metar i osamdeset FOTO: Udruženje
Najpre je u selu Bigla kod Vladičinog Hana otkriveno leglo u bunaru porodice Miljković, a onda je u domaćinstvu porodice Veličković u selu Panevlje otkriveno još veće leglo sa desetinama gmizavaca.
 
U oba slučaja intervenisala je vranjska Komunalna policija u sadejstvu sa Udruženjem za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana.
 
Vladica Stanković iz „Poskoka“ kaže da je ovo period godine kada se zmije bude iz hibernacije i da je taj proces započeo još pre dve nedelje.
 
- U selu Bigla smo izvukli dva smuka, a u bunaru je ostalo još nekoliko gmizavaca.
 
Jedan primerak je bio dugačak oko metar i osamdeset centimetara.
 
U Panevlju je izvučeno desetak neotrovnih eskulapovih i stepskih smukova, a ostalo je još možda toliko.
 
Zmije su se povukle čim su osetili gužvu i buku, tako da će porodica morati da bude na oprezu i ponovo nas pozove kada zmije ponovo izađu iz legla – kaže Stanković.
 
On napominje da je ovaj poslednji slučaj bio peti po redu od početka sezone, kao i da su svi gmizavci vraćeni u svoje prirodno stanište.
 
- Sa sve toplijim vremenom očekujemo pojačanu aktivnost zmija koje izlaze u potrazi za hranom, tako da će sigurno biti još dosta posla.
 
Apelujem na građane da ne ubijaju zmije, bez obzira na to da li se radi o otrovnim ili neotrovnim primercima, jer se radi o veoma korisnim životinjama.
 
Ukoliko ih primate, molim ljude da nam se obrate i rešićemo problem – kaže Stanković.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: