Najstarija zgrada u Srbiji i dalje prepuštena propadanju

Lokalne vesti - Petak 26.07.2013 - 02:15

Već više od 10 godina, krov sa zgrade Muzeja u Vranju, koja se nalazi u nekadašnjem Selamluka, najstarijem upotrebljivom objektu u Srbiji, obrušava se i preti da ozbiljno ugrozi pešake i zaposlene u toj ustanovi.

Upozorenje na vranjskom Muzeju Upozorenje na vranjskom Muzeju

Prema rečima nadležnih, još uvek ne postoje finansijska sredstva za rekonstrukciju krova, ali se očekuje da će problem biti rešen do kraja godine.

Direktor Muzeja Dragan Dejanović za OK  Radio kaže da su prošle godine u Ministarstvu kulture odobrena sredstva za izradu tehničke dokumentacije, a da projekat rekonstrukcije tek treba da se odradi.

Nakon toga će se krenuti sa obnovom gornjeg dela zgrade napravljene još 1765. godine.

– Čim sam imenovan za direktora Muzeja, prioritet mi je rekonstrukcija krova i želeo sam da to bude završeno u ovoj građevinskoj sezoni.


Međutim, stvari ne idu tako lako kao što sam mislio i biće problema dok se to ne završi.

Po nekim mojim proračunima, radove možemo očekivati tek sledeće godine, mada je i to veoma optimistično.

Stanje je takvo da u velikoj meri ugrožava prolaznike, ali i zaposlene u Depou, s obzirom da se sada oštećenja vide i u toj prostoriji – kaže Dejanović, napominjući da su eksponati i zbirke za sada na bezbednom.

On očekuje da će sredstvima od prodatih razglednica i ukrasnih magneta, Muzej moći da nabavi ogradu kojom će u potpunosti obezbediti sigurnost ljudi koji prolaze pored zgrade na Trgu Staniše Stošića.
 

Ipak, gradonačelnik Vranja Zoran Antić obećavada će problem urušavannja krova Muzeja biti rešen krajem godine.

– Znam za taj dugogodišnji problem, ali trenutno nemamo sredstava da ga rešimo.
 

Očekujemo novac od kredita na jesen i izdvojićemo deo za rekonstrukciju krova Muzeja, što je svakako jedan od prioriteta za završetak – kaže Antić.

Inače, u toku je priprema dokumentacije za izradu projekta, a u celoj priči uključen je i Zavod za zaštitu spomenika u Nišu.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: