NAREĐENJE ODOZGO: 99 OTKAZA u Vranju!

Lokalne vesti - Ponedeljak 31.07.2017 - 11:04

Gradska uprava Vranja i javna preduzeća i ustanove će do 23. avgusta morati da otpuste 99 radnika zaposlenih na neodređeno vreme, saznaje OK Radio.

Spisak obaveznog smanjenja broja radnika u državnoj službi u Vranju FOTO OK Radio Spisak obaveznog smanjenja broja radnika u državnoj službi u Vranju FOTO OK Radio

To je kvota koja „sleduje“ gradu po planu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji je napravljen na samom kraju mandata sadašnje premijerke Ane Brnabić.

Prema saznanjima OK Radija iz krugova bliskim Gradskoj upravi (GU), „katil ferman“ za radnike iz javnog sektora je stigao pre više od mesec dana, a u proteklom periodu jedino što je OK Radio mogao da sazna je potvrda da je „neki dopis o racionalizaciji“ iz Vlade stigao, bez ikakvih detalja.

Prema dokumentu u koji je OK Radio imao uvid, racionalizacija će značiti smanjenje broja stalno zaposlenih sa 1298 na 1199, što će značiti otkaz za 99 radnika u GU i javnim preduzećima i ustanovama.

Razrađen je i plan otpuštanja i to po dve moguće metode, proporcionalnom i metodom najvećih količnika i taj plan je dostavljen direktorima preduzeća koji će morati da ga sprovedu u delo najkasnije do 23. avgusta.

Prema tom planu, Gradska uprava će broj od 263 zaposlenih na neodređeno vreme morati da smanji za 20, odnosno 22, zavisno od metode, dok će Opštinska upravna jedinica u Vranjskoj Banji ostati eventualno bez jednog zaposlenog.

Najviše otkaza će biti u preduzećima i ustanovama sa najviše zaposlenih, pa će tako u PU „Naše dete“ biti otpušteno 22, „Komradu“ 17, a „Vodovodu“ 16 radnika po proporcionalnoj ili za još po jedan više po drugoj metodi.

Kvota otpuštanja za „Novi dom“ je tri, a za „Parking servis“ i Turističku organizaciju Vranje po dva radnika.

Po jednog zaposlenog će morati da otpuste Uprava Banje i Zavod za urbanizam.

Javne ustanove koje će ostati bez po dva zaposlena su Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, Biblioteka i Pozorište „Bora Stanković“ i Sportska hala, gde zavisno od metode, kvota može da bude smanjena i na jedan.

Centar za socijalni rad, Narodni muzej, Narodni univerzitet, Istorijski arhiv „31. januar“ i “Škola animiranog filma“ će morati da otpuste po jednog zaposlenog, uz mogućnost da u ŠAF-u i ne bude otpuštanja.

Zavisno od upotrebljene metode, u Gradskom pravobranilaštvu će biti jedno ili nijedno otpuštanje.

Jedine dve gradske institucije koje će biti pošteđene otpuštanja su „Slobodna zona“ i Regionalni centar za talente.


Naš izvor navodi da će se učiniti pokušaj da se ovaj talas otpuštanja ublaži za nekoliko radnika koji su pred penzijom, a moguće je i da za njih bude sastavljen socijalni program.

- Međutim, to će biti dodatno trošenje para, a sve u cilju „racionalizacije“, kojom se opravdavaju najnovija otpuštanja.

Indikativno je i da je u proteklih godinu dana zaposlen i veliki broj radnika na privremenim i povremenim poslovima zbog „pojačanog obima posla“, koji neće biti obuhvaćeni racionalizacijom.

To znači da će „partijska vojska“ u javnom sektoru ostati praktično netaknuta i da će i da se i dalje biti finansirana iz budžeta
– kaže sagovornik OK Radija.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: