NASTOJNIK nobelovca Harolda Pintera: Otvaranje male scene i dva glumačka jubileja (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 05.02.2020 - 13:42

Mala scena renoviranog Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju biće zvanično otvorena u petak, 7. februara, premijerom predstave „Nastojnik“ nobelovca Harolda Pintera.

Ekipa predstave Ekipa predstave
Pored zvaničnog puštanja u pogon novog prostora u suterenu pozorišne zgrade, ovim komadom dvojica vranjskih glumaca proslaviće svoje jubileje; Ninoslav Trajković trideset godina glume i Marko Petričević deceniju na daskama koje život znače.
 
Reditelj komada je gost iz Skoplja, Trajče Gjorgiev koji ističe da mu je Vranje postalo drugi dom, budući da poslednjih osam godina sarađuje sa ovdašnjim teatrom i sa produkcijom P(h)antomfesta.
 
Britanski nobelovac Harold Pinter je izabran jer je ovaj prostor idealan za njegov tekst, ali su i glumci takođe idealni za likove iz „Nastojnika“, ukazuje reditelj.
 
- Sarađujući sa vranjskim pozorištem, uvideo sam da Ninoslav Trajković, Marko Petričević i Bojan Jovanović predstavljaju idealnu podelu i veoma sam zadovoljan jer sam dobio rezultat koji sam i želeo.
 
Ovo je zaista težak tekst, retko se radi jer zahteva veliku glumačku posvećenost, bravure i valere i to su ovi glumci i dočarali – kaže Gjorgiev i dodaje da mu je veliko zadovoljstvo i čast da njegov komad otvara novu scenu.
 
Predstava „Nastojnik“ je namenski izabrana i rađena za malu scenu vranjskog pozorišta.
 
- Trudimo se da pažljivo i odgovorno biramo, kako komade, tako i saradnike sa kojima radimo kako bi repertoar u novoj zgradi stalno imao neki novi i značajan iskorak – kaže Bojan Jovanović, glumac i umetnički rukovodilac Pozorišta „Bora Stanković“ koji u komadu igra Estona.
Od prvih svojih predstava, Marko Petričević je vrlo često delio scenu sa Ninoslavom Trajkovićem. Čak su odigrali i nekoliko istih uloga u različitim periodima: Tomču u „Nečistoj krvi“, lava u „Čarobnjaku iz Oza“, a Ninoslav je igrao i ulogu Mika koju sada tumači Marko. Nema slučajnosti, dodaje on i kaže da veruje da će u budućnosti od Ninoslava „preuzeti“ i ulogu Dejvisa.
 
„Nastojnik“ Harolda Pintera će, bez sumnje, učvrstiti visoku poziciju koju vranjski teatar ima na listi najznačajnijih pozorišta u Srbiji, smatra Marko Petričević koji tumači ulogu Mika.
 
On je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo što je deo predstave i što će upravo njome proslaviti 10 godina profesionalnog rada.
 
- Prvi razlog je Harold Pinter čiji tekstovi i stil pisanja sa određenom dozom apsurda, mnogo pružaju glumcu, a drugi razlog je Trajče koji, uz pomoć svojih preciznih i sofisticiranih rediteljskih veština vodi glumca do novih i neotkrivenih dimenzija.
 
Radeći na komadu, ne samo da sam mogao da se uverim gde sam i šta sam uradio kao glumac za ovih 10 godina, već sam uspeo i da ostvarim napredak i zaista sam srećan zbog toga – navodi Petričević.
 
Vranjska publika će ovom predstavom doživeti pravo iznenađenje, najavljuje Ninoslav Trajković koga ćemo gledati u ulozi Dejvisa
 
- Nadam se da će to iznenađenje biti prijatno jer je i meni bilo izuzetno prijatno radeći sa ovim divnom ljudima.
 
Bilo je i nervoze, ali i mnogo šale i dobrog druženja poslednja dva meseca, te mi je izuzetno drago što ću upravo ovom predstavom proslaviti trideset godina profesionalnog rada – kazao je Trajković.

Foto Galerija

Pred premijeru Nastojnika Harolda Pintera

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: