Neksus: Mladi sve ugroženiji

Lokalne vesti - Subota 11.08.2012 - 10:50

Reproduktivno zdravlje mladih je ozbiljno narušeno, zaključak je tribine koju je organizovala vranjska NVO „Neksus“.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Cilj kampanje o reproduktivnom zdravlju  koju sprovodi ova NVO  je povećanje dostupnosti informacija  o ovoj oblasti života  za najugroženiji deo lokalnog stanovništva, kao što su Romi i raseljena lica.

– Uzrok nastanka problema vezanih za  reproduktivno zdravlje je slabo korišćenje  kontracepcije, što dovodi do povećanog  broja  neplaniranih trudnoća, naročito kod veoma  mladih devojaka od 13 do 15 godina. U  poslednjih godinu dana zabeležene su dva takva slučaja na teritoriji Vranja - rekla je na skupu Beba Kanački, PR Zdravstvenog centra.  

Ona je istakla da se sokalna zajednica suočava sa povećanjem broja maloletničkih trudnoća, abortusa i polno prenosivih bolesti.

Da što pre treba stati na put sve većem broju maloletničkih trudnoća i polno prenosivih bolesti upozorava i Gordana Srbinac - Nikolić, pedijatar u Domu zdravlja i koordinator  u Savetovalištu za mlade. 

- Naše Savetovalište je otvoreno za bilo kakvu vrstu saradnje sa mladim ljudima od 12 do 19 godina,  kako bi zajedničkim radom preventirali eventualne probleme  koje neupućenost  u ovu tematiku može da dovede mlade ljude -  kaže ona. 

Veliku ulogu u ovakvim predavanjima  imaju i vršnajčki edukatori koji deluju pri Savetovalištu, jer  je adolescentima mnogo  lakše da o nedoumicama pričaju sa svojim vršnjacima, potvrđuje Srbinac - Nikolić. 

U  okviru  Savetovališta  radi sociolog,  psiholog,  ginekolog, tako da  gotovo ne postoji oblast iz života o kojoj ne bi mogli da se savetuju sa stručnjacima. 

Biljana Popović,  epidemiolog u  ZZJZ , kaže da je mnogo faktora koji utiču na nivo zdravstvene kulture mladih ljudi, od socijalno ekonomskog statusa, stresa, porodice, ishrane,  do ličnog interesovanja za unapređenje  svog  zdravlja. 

– Moramo biti svesni da su lekari samo jedna kap u moru u očuvanju i unapređenju zdravlja ljudi. Možemo da pijemo lekove, ali će pre svega topla reč i  međusobna razmena iskustva mnogo više pomoći u saniranju problema, a to je ono što u Savetovalištu mogu  da dobiju.  Promovisanje nisko moralnih vrednosti u medijima veliki je uzrok što mladi odlaze  stranputicom  i formiraju pogrešan sistem vrednosti - ističe ona.

- Neophodno je da mlad čovek ima sposobnost da prepozna rizik za svoje zdravlje, da uspostavi  odgovornost prema sopstvenom zdravlju i prema drugima što dovodi do smanjenja  broja novih seksualno prenosivih infekcija i neželjenih trudnoća - zaključuje doktorka Popović. 

Nataša Milosavljević, menadžer ovog projekta  „Neksusa“, koji je sa radom počeo u maju, napominje da je njegova vrednost 30.000 evra, a finansira ga „Caritas“ iz Luksemburga. 

Projekat  će trajati godinu dana.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: