Nema opuštanja: Osam pacijenata za dva dana u vranjskim Kovid bolnicama

Lokalne vesti - Utorak 05.05.2020 - 13:29

Iako je Srbija pred ukidanjem vanrednog stanja, epidemija izazvana virusom korona ne jenjava, osobito na jugu Srbije.

"Pacijenti i dalje pristižu svakodnevno" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Još uvek ima novozaraženih virusom korona i hospitalizovanih pacijenata.
 
U ponedeljak je bilo tri, a u nedelju pet prijema u vranjske Kovid bolnice, kazala je direktorka ZC Vranje, dr Ljiljana Antić.
 
- Kovid bolnica 2 u staroj hirurgiji, sa najvećim brojem ležajeva je privremeno zatvorena, međutim, i dalje smo na oprezu zbog svakodnevnih prijema pacijenata.
 
Najavljeno je ukidanje vanrednog stanja, ali to ne znači da treba da se svi opustimo – ukazuje direktorka.
 
Kapaciteti su u špicu epidemije bili puni i u jednom trenutku je postojala potreba za otvaranjem četvrte Kovid bolnice, ali je ubrzo broj pacijenata opao.
 
Kako OK Radio saznaje, trenutno je broj hospitalizovanih pacijenata opao na jednu trećinu punog kapaciteta Kovid bolnica, koji iznosi oko 100 ležajeva.
 
Nakon prvog talasa epidemije kada je bilo dosta pacijenata sa komplikacijama, novozaraženi imaju blažu kliničku sliku, navodi dr Antić i dodaje da je relativno mali broj pacijenata upućivan u veće centre.
 
Rad Kovid ambulante u zgradi ATD-a je bio od velikog značaja tokom epidemije, jer je tako odvojena „crvena“ od „zelene zone“.
 
- Tamo imamo uslova za laboratorijske analize i rentgen, nakon čega su pacijenti upućivani ka Kovid bolnicama.
 
Već nekoliko nedelja unazad imamo mogućnost testiranja, tako da i rezultati stižu brže, obično za jedan dan – navodi dr Antić.
 
Sve više pacijenata je sa blagom kliničkom slikom i onih bez simptoma koji se testiraju zbog rizičnih kontakata.
 
Oni se, ukoliko su pozitivni, takođe upućuju u Kovid bolnice, dodaje direktorka i ocenjuje da će Kovid ambulanta i dalje nastaviti da radi.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: