Nemanjine SENKE ZVUKA: Od Vranja do Austrije i nazad

Lokalne vesti - Subota 01.12.2018 - 00:43

Nemanja Đorđević, rok fotograf, otvorio u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju samostalnu izložbu koncertnih fotografija pod nazivom „Senka zvuka“.

Nemanja Đorđević: Rok kroz igru svetlosti i senki FOTO: G. Mitić/OK Radio Nemanja Đorđević: Rok kroz igru svetlosti i senki FOTO: G. Mitić/OK Radio
Nemanja, rođeni Vranjanac, godinama živi i stvara u Beogradu, slikajući rok koncerte po čitavom regionu.
 
Njegova izložba koncertnih fotografija „Senke zvuka“ premijerno je postavljena 2015. godine u Beogradu, a svoje nadopunjeno izdanje 33 fotografija nastalih u poslednjih šest – sedam godina je ugledalo svetlost Galerije Narodnog muzeja u Vranju u petak uveče.
 
Nemanja kaže da mu je, ipak, posebno zadovoljstvo što je ova postavka nakon tri godine otvorena i u njegovom rodnom gradu.
 
Idući za svojim muzičkim ljubimcima, Nemanja je fotografisao koncertna dešavanja u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Italiji i Austriji, tragajući za sopstvenim umetničkim izrazom, koji se kristalizovao kroz igru svetlosti i senki.
 
- Konkretno, na izloženim radovima, zanima me silueta i igra svetlosti, utisak je dat i kroz kolorit i boje, a figure frontmena ili članove bendova sam stavio u senku.
 
Nisu ovo moji najbolji radovi u tehničkom smislu, čak mi je drago što sam izložio i neke fotogafije koje nisu za izlaganje, ali se odlično uklapaju u moju koncepciju - kaže Nemanja.
Nemanja Đorđević je rođen 1985. godine u Vranju, a fotografijom se bavi od 2000. godine. 
 
Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama fotografija i pored toga broji preko 30 samostalnih postavki. Više puta je nagrađivan na međunarodnim i domaćim konkursima i izložbama fotografija. 
 
Urednik je cenjenog regionalnog muzičkog portala „Balkanrock“, a sarađuje i sa mnogim medijima u Srbiji i regionu. Odnedavno se bavi snimanjem video spotova i video produkcijom. Zvanični je fotograf raznih kulturnih manifestacija, festivala i koncerata.
 
 
Postavka „Senke zvuka“ je dva puta izlagana u Beogradu, a otvorila je i banjalučki „Demo fest“ 2015. godine.
 
Budući da su od premijernog izlaganja protekle tri godine, Nemanja kaže da ga trenutno okupiraju druge teme u fotografiji.
 
- Gajim neka druga interesovanja vezana za rok fotografiju, imam planove za 2019. godinu i mislim da će da vam se dopadne – najavljuje on.
 
Iako profesionalni fotografi vole da poštuju tehničke standarde, Nemanja smatra da je dobrodošla elektronska revolucija koja dozvoljava da se putem mobilnih telefona fotografijom bave svi koji imaju smisla i osećaj da zabeleže trenutak uz karakterističnu umetničku notu.
 
Ipak, najvažnija je ljubav koja pokreće svaku umetničku kreaciju, pa i rok fotografiju.
 
- Ja se trudim i verujem da pravim najbolje fotke izvođača koje najviše volim, ali se često dešava da, zbog velikog uzbuđenja, to i ne ispadne tako - iskren je Nemanja.
 
Izložba „Senke zvuka“ Nemanje Đorđevića finansijski je podržao Grad Vranje, a u organizaciji je pomoglo udruženje „Art Line“.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: