(NE)OBIČANA PRIČA O JEDNOM IGORU I NJEGOVOM (NE)OBIČNOM PROJEKTU

Lokalne vesti - Ponedeljak 11.03.2024 - 09:39

Igor Jovanović (1983) iz Trgovišta nije dospeo u novine zato što je u nečemu najbolji, zato što je nejveći, što je neuporediv. Ovaj mladi čovek se sredini nametnuo vizijom i prvim rezultatima u poslu koji radi „posle tri sata“.

Foto:ustupljena fotografija Foto:ustupljena fotografija
Igor je pčelar, voćar i povrtar sa smislom. Ono što je do sada uradio na porodičnom imanju u Donjem Stajevcu i put kojim ide ka uvećanju prihoda, to je ono zbog čega želim da ga upoznamo.
 
Počeo je 2018. sa Poljoprivrednim gazdinstvom „Igor Jovanović“, a nastavio prošle godine osnivanjem Udruženja voćara, povrtara i pčelara, na čijem je čelu.
 
- Uz pomoć i podršku porodice zasukao sam rukave na skromnom imanju, sa skromnim materijalnim sredstvima. Ovo što sam do sada napravio, to je moj početak, to je moja odskočna daska s koje krećem u ozbiljniji biznis – rekao mi je Igor na poslednjem Sajmu pčelarstva u Bujanovcu.
 
A njegova odskočna daska su 600 stabala voća (jabuka, šljiva, dunja, krušaka) od kojih proizvodi izvanrednu rakiju, potom krompir, pasulj, šargarepa i 50-ak košnica pčela sa kojima namerava da pokrene veliki biznis.
 
On, supruga Biljana, otac Dušan, majka Ljiljana, ćerka Sara i sin Jovan (svi osim dvogodišnjeg Nikše), prošle  godine su ostvarili natprosečnu dobit sa kojom Igor nije zadovoljan. 
 
-Sada sam u situaciji da napravim značajan zaokret. Želim da više investiram u organsku proizvodnju, da pratim nove tehnologije, da se edukujem i da znatno veću pažnju posvetim pčelama – nastavlja sagovornik.
 
On posebno ističe da mu je velika prednost činjenica što se njegovo imanje u Donjem Stajevcu nalazi na nadmorskoj visini od preko 1000 metara, zbog čega je njegov med najvišeg kvaliteta.
 
-Kao udruženje slali smo med na analizu na tri velika sajma pčelarstva, od kojih je jedan u susednoj Severnoj Makedoniji. Otuda su nam stigla tri sertifikata koji mi otvaraju vrata nekih donatora čija mi je pomoć dragocena – nastavlja Igor.
 
On kaže da pčelari iz Pčinje moraju da iskoriste geografske i klimatske prednosti i da naprave i veće i jače udruženje koje će tržištu da isporučuje količine meda koje će se meriti stotinama kilograna. 
 
Naš sagovornik je ubeđen da je ovo vreme za takav poduhvat i da su oni sazreli da tržištu isporučimo apsolutno zdravu hranu - brendirani med, rakiju, krompir, šargarepu…koji su proizvedeni u Pčinji i nagoveštava. 
 
Polazna tačka tog projekta biće stalna edukacija mladih članova, a potom otvaranje prodavnica Udruženja u Trgovištu, a onda i u Vranju, koje će kupcima ponuditi sav asortiman robne marke „Pčinja“, a pčelarima repro-materijal će biti na dohvat ruke. – kaže na kraju Igor Jovanovič.
 
 
 
SVESTRAN I OBRAZOVAN
IGOR JOVANOVIĆ je prvo stekao grafičku diplomu tehničara štampe, pa položio ispit za saobraćajnog instruktora B i C kategorije, a onda se redovnim školovanjem izborio za zvanje diplomiranog ekonomiste.
U lokalnoj samoupravi to ga je preporučilo za savetnika za budžet i finansije, inspektora za lokalne samouprave, nadzornika nad radom javnih preduzeća, a povrh svega kolege su ga izabrale za predsednika sindikata. 
 
R.I.
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: