Nezavisnost: Turci na vranjskim gradilištima većinom rade NA CRNO

Lokalne vesti - Sreda 16.09.2020 - 10:20

Inspekcije rada su od novembra 2018. do avgusta 2020. godine na gradilištima širom Srbije zaticale ilegalno angažovane državljane Rumunije, Turske, Indije, Italije, Albanije, Republike Srpske, Poljske, Hrvatske i Moldavije, objavljeno je na sajtu UGS Nezavisnost.

Otkriveni slučajevi se uglavnom ne procesuiraju FOTO: Ilustracija Otkriveni slučajevi se uglavnom ne procesuiraju FOTO: Ilustracija
Najviše stranih državljana evidentirano je na gradilištu tržnog centra "Promenada mol" u Novom Sadu, na kojem su inspekcije prilikom samo tri nadzora na grubim građevinskim radovima zatekle više od 1.000 državljana Rumunije bez radnih dozvola, saznao je sajt Nezavisnost u republičkom Inspektoratu za rad.
 
Prilikom nadzora na gradilištima u Beogradu, Nišu, Vranju i na Zlatiboru inspektori su evidentirali više od 500 državljana Turske, od kojih 315 nije imalo dozvole za rad, a 101 nije imao regulisan radno-pravni status i nije bio socijalno osiguran, kako to nalažu naši propisi.
 
Takođe, inspekcija je zatekla i više od 100 državljana Indije na gradilištima izgradnje Koridora 11, kao i na gradilištu brze pruge Beograd - Novi Sad - Subotica, od kojih je samo nekoliko njih imalo dozvole za rad.
 
Kako se navodi, ti podaci ukazuju da se uprkos epidemiji koronavirusa broj stranaca koji rade u Srbiji nije značajno smanjio, te da se mnogi od njih angažuju suprotno propisima.
 
Prema domaćem zakonodavstvu, stranac kome je izdata dozvola za rad stiče jednaka prava i obaveze u pogledu rada i zapošljavanja kao i državljanin Srbije.
 
Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić izjavio je za sajt Nezavisnosti da u građevinskoj industriji i do 40 odsto ljudi iz inostranstva radi na crno i da je pravo čudo što se nije desilo više incidenata, kao što su nedavni štrajk Indijaca u Kraljevu, teške povrede ili pogibije stranih radnika.
 
- Osnovni problem jeste što nemamo strategiju o ovoj oblasti - rekao je Rodić i dodao da bi bilo bolje da država više radi direktno na programima angažovanja stranih radnika, pod okriljem ministarstva, ili neke službe, nego da se dopuste novi slučajevi poput onih u Kraljevu.
 
Naučni saradnik na beogradskom Institutu za uporedno pravo Mario Reljanović kriminal u ilegalnom angažovanu stranih radnika svrstava u klasičnu trgovinu ljudima, a predsednik Granskog sindikata građevinarstva "Nezavisnost" Saša Dimitrijević kaže da deklarativna briga o problemima ilegalnih radnika iz inostranstva ništa ne vredi ako se slučajevi ne procesuiraju.
 
- Zanemarljiv je broj rešenih predmeta tako da za nekoliko godina imate jednu osuđujuću presudu
 
Džaba zalaganje i rad sindikata, inspekcija i ostalih kada nema presuda odgovornima, čak ni za poginule usled nebezbednosti na radu - navodi Dimitrijević za sajt Nezavisnosti.
OK Radio, FoNet

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: