Nikolić novi ministar pravde?

Lokalne vesti - Nedelja 18.08.2013 - 00:59

Po Vranju, a čini se i mnogo šire, uveliko kruži priča da bi narodni poslanik SNS-a Dragan Nikolić, advokat ovdašnji, mogao da postane novi ministar pravde u novoj Vladi Srbije!

Nikolić Nikolić

Upućeni u materiju tvrde da dosadašnji ministar Nikola Selaković odlazi na mesto prvog pregovarača Srbije sa EU, a za njegovo upražnjeno mesto, priča se, glavni kandidat je baš Vranjanac Dragan Nikolić.

- Nemam na to zaista nikakav komentar. U svakom času sam spreman da preuzmem na sebe svaki zadatak koji pred mene postavi partija kojoj pripadam, bez rezerve - kaže sam poslanik Nikolić.  

Iako je on sam suzdržan po pitanju mogućnosti da zauzme jedno od desetak ključnih mesta u državi Srbiji, iz Nikolićevog najbližeg političkog okruženja stižu uveravanja da je reč o napola gotovom poslu.

- Nikolić je u bubnju, to je sigurno, a da li će baš on biti i izvučen, to ostaje da se vidi. Mora da se slože mnoge kockice, ali on je iskusan političar, sa razgranatom mrežom poznanstava ne samo u svojoj partiji, i to mu daje početnu prednost.

Uz to, on je kadar Tomislava Nikolića, što nikako nije beznačajno u podeli moći unutar SNS-a - kaže ovaj izvor.

Sa druge strane, poznavaoci prilika u Nikolićevom ličnom životu kažu da ni sam Nikolić još uvek nije potpuno prelomio da li želi da bude ministar.

- To bi mu potpuno promenilo život, jer bi morao da živi u Beogradu. Morao bi i da zatvori advokatsku kancelariju, i da pristane da radi za višestruko manju platu od one koju zarađuje kao advokat - kaže ovaj izvor.

Očekivano, u vranjskoj političkoj čaršiji svi su po ovom pitanju krajnje oprezi, i niko ne bi da se danas zamera čoveku koji već ima dovoljno političke moći, a koji uz to, po projekcijama, tek treba da postane stvarno moćan.

Tako u ovdašnjem SNS-u smatraju da bi izbor Nikolića za ministra svakako bila potvrda dobrog rada vranjskih naprednjaka.

- Naravno da je to radosna vest, i to bi bila čast za Vranje i SNS, jer dugo nismo imali ministra odavde. I Vranje bi tako dobilo mnogo - kaže Dejan Tričković, predsednik GrO SNS-a u Vranju.

On kaže da njega lično niko po tom pitanju nije kontaktirao, „jer se o čitavoj stvari odlučuje na višem nivou“.

Prvi koalicioni partner SNS-a u Vranju, SPS, oličen u gradonačelniku Zoranu Antiću, kaže da oni ne funkcionišu po principu da komšiji crkne krava i „što gore to bolje“, nego da se treba radovati uspehu svakog ovdašnjeg igrača.

- Ja podržavam to. Svaki uspeh bilo kog Vranjanca na bilo kom mestu ja podržavam. Ukoliko je sposoban i uticajan da to izdejstvuje pre svega u svojoj stranci, ja to podržavam.

I ne samo njega, nego bilo koga spremnog da napravi ma i najmanji uspeh - kaže Antić.

Ni opozicija nema bog zna šta da kaže. Predsednik Okružnog odbora DS-a Goran Stefanović i sam je, u mandatu prethodne Vlade, bio kandidat za visoko mesto u Ministarstvu pravde.

Nuđeno mu je da bude pomoćnik ministra za izvršenje zatvorskih sankcija, ali se to tada nije uklapalo u njegove privatne planove.

Danas, on smatra da je informacija da bi Nikolić mogao preuzeti ministarstvo pravde dobra vest za Vranje.

- Dobro je ako Vranje dobije ministra u Vladi Srbije. Lično bi mi bilo drago da to postane Nikolić. Znajući kako SNS rešava kadrovska pitanja, on je ekstra - kaže Stefanović.

I tako, Nikolić ima samo jednu manu, pri svim prednostima koje su evidente - njegov begraund. Prošlost, reklo bi se.

Menjao je stranke kao košulje, najbrojano je najmanje sedam njih u kojima je aktivno učestvovao, što jasno pokazuje da je njegova volja za moć bezgranična. Profesionalna povezanost sa podzemljem negde je, priča se pa čak i javno piše, prešla crtu profesionalnosti.

Ali, to su samo nagađanja - prava istina o najsvežjim vranjskim piromanskim i inim dešavanjima saznaće se, ako se ikada sazna, najpre na sudu.

No, i bez toga, ministar kome je neko misteriozan zapalio džip ispred kuće, ili koji je napao džip strane NVO koja je radila u Vranju, ili ministar koji ima onakav ispad sa šefom lokalne policije, to uopšte ne zvuči dobro u novinama.

Ali, mediji su to, i svašta se može očekivati, pa i da svi sve zaborave u interesu pravde.

Zato nije nerealno očekivati dve stvari u narednih nedelju dana - ili ustoličenje Dragana Nikolića na mesto ministra, ili pak oštar napad na njega preko nekog prestoničkog medija.

Ovo drugo pokazalo bi da za Selakovićevo mesto ima još interesenata, te da su oni, u ovom času, možda ne moćniji, ali svakako bliži izvorima stvaarne moći od Dragana Nikolića.

Saša Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: