Norveška za bolje vodosnabdevanje u Preševu

Lokalne vesti - Četvrtak 05.12.2019 - 11:00

Rekonstrukcija pumpne stanice „Žujince” u Preševu, koji Kraljevina Norveška finansira sa 167.000 evra kroz projekat „Norveška za vas – Srbija”, doprineće stabilnijem vodosnabdevanju za 13.000 korisnika u ovoj opštini na jugu Srbije.

Radovi vredni 167.000 evra FOTO: UNOPS Radovi vredni 167.000 evra FOTO: UNOPS
Iz pet aktivnih bunara u izvoru „Žujince”, voda se ispumpava u rezervoar u kome se hloriše zbog prečišćavanja, a potom distribuira u vodovodni sistem uz pomoć pumpne stanice
 
Trenutno je pumpna stanica zastarela i disfunkcionalna, dok dve postojeće pumpe imaju mali kapacitet bez automatske regulacije. 
 
Radovi u sklopu projekta „Norveška za vas – Srbija” uključuju uklanjanje starih pumpi, nabavku i ugradnju tri jednostepene centrifugalne pumpe, kao i ugradnju novih razvodnih ormarića sa pratećom opremom. 
 
- Ovaj projekat je od veoma velike važnosti za opštinu Preševo, jer doprinosi stabilnijem vodosnabdevanju njenih građana, kao i centra za migrante.
 
Vrednost ovih radova je 160.000 evra, dok je još 7.000 evra izdvojeno za tehnički nadzor. 
 
Ova intervencija trebalo bi da bude završena do početka marta 2020 - kaže menadžer projekta „Norveška za vas – Srbija” Radule Ristović.
 
Rekonstrukcija pumpne stanice biće tehnički preduslov za drugu fazu projekta, koja obuhvata izgradnju „buster” cevovoda od pumpne stanice „Žuijince” do rezervoara „Loši izvori”.
 
Projekat “Norveška za vas - Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture i uspostavljanje okvira informacione bezbednosti elektronske uprave u Srbiji. 
 
Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: