Nova bolest pogoršava stare probleme: Pomoć za ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA

Lokalne vesti - Ponedeljak 27.07.2020 - 10:52

Odbor za ljudska prava Vranje započeo je veliku humanitarnu akciju podele 40 paketa pomoći, koja je izbijanjem pandemije Covid-19, namenjena višestruko ugroženim ženama i devojkama sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja u Vranju i u opštinama siromašnog juga Srbije - Vladičin Han, Bujanovac, Surdulica, Leskovac.

Same biraju šta im je najpotrebnije FOTO: Odbor za ljudska prava Vranje Same biraju šta im je najpotrebnije FOTO: Odbor za ljudska prava Vranje
Akcija se realizuje uz podršku Britanske ambasade u Beogradu i u partnerstvu sa A11 - Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
 
Pojedinim ženama ovo je prvi paket pomoći koji dobijaju od izbijanja korona svetske krize, ukazuju iz Odbora za ljudska prava Vranje.
 
- Uvažavajući dostojanstvo i ljudsko pravo ličnog izbora, donacija Britanske ambasade u Beogradu je omogućila da svaka žena lično u marketu bira najpotrebnije namirnice za ishranu, hemiju za održavanje higijene, sredstva za ličnu higijenu. 
 
Količina hrane i ostalih namirnica biće dovoljna za naredna dva meseca, potvrdile su korisnice ove humanitarne donacije naroda Velike Britanije, što uliva sigurnost svakodnevih životnih obavezba prema porodici i deci - navodi se u saopštenju  Odbora za ljudska prava Vranje.
 
Značaj donacije Britanske ambasade u Beogradu je veliki za kućni budžet ove višestruko  ugrožene i često od državnog sistema zaboravljene društvene grupe žena i devojaka koje su izložene ili su živele u porodično-partenrskom nasilju na siromašnom jugu Srbije. 
 
Korisnice Programa SOS telefon Vranje i SOS Kutka za devojke, dobitnik svetske nagrade With and For Girls za 2019, potvrđuju da mnoge žene, često samohrane majke sa iskustvom nasilja u ovim vremenima Covid krize žive na ivici siromaštva ili ispod nje - od socijalne pomoći u mesečnom iznosu od 5 do nešto više od 10 hiljada dinara za više članova porodice, od dečijeg dodatka
 
Zbog zdravstvene korona krize ne mogu da nađu dodatni posao, koji su pre izbijanja Covid-19 krize ponekad uspevale da obezbede.  
 
Neke žene i roditelji devojaka su dobili otkaze ili poslodavci najavljuju otkaze u skorije vreme, što unosi ogromnu ekonomsku neizvesnost i strah za egzistenciju i život u uslovima pandemije korona virusa.  
 
- Žene i devojke sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja su nevidljiva kategorija u mnogim programima države, državne pomoći u uslovima Covid-19
 
Tražimo da socijalna pravda bude dostupna i njima - apeluje se u saopštenju Odbora za ljudska prava Vranje.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: