Novi plan za snabdevanje Srbije gasom: Novi pravac od Doljevca do granice sa Makedonijom biće dug 146 kilometara

Lokalne vesti - Petak 22.09.2023 - 13:17

Dvosmerni magistralni gasovod od Doljevca do granice sa Makedonijom biće dug 146 kilometara.

Ilustracija: Shutterstock/shinobi Ilustracija: Shutterstock/shinobi Ilustracija: Shutterstock/shinobi Ilustracija: Shutterstock/shinobi

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid prostorni plan područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod mg 14 Grč Orljane-Leskovac-Vranje-granica sa republikom Severnom Makedonijom.

Kako se navodi u dokumentu koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, gasovod će biti dug 146 kilometara, piše eKapija.


 Osnovni cilj izrade Prostornog plana je izgradnja magistralnog gasovoda za južnu Srbiju čime će se obezbediti interkonekcija sa gasovodnim sistemom Republike Severne Makedonije i preduslovi za gasifikaciju gradova i opština južnog Pomoravlja.

Položaj koridora planiranog magistralnog gasovoda je, navodi se, takav da je izbegnut prolazak kroz gusto naseljena područja. Od većih naselja u neposrednoj blizini koridora nalaze se Doljevac, Vranjska Banja, Vranje i Bujanovac.


Linijski deo dvosmernog magistralnog gasovoda MG14 je planiran kao jednocevni sistem koji se u celini postavlja podzemno.

Gasovod se priključuje na postojeći glavni razvodni čvor (GRČ) "Orljane" koji se nalazi jugozapadno od naselja Orljane u opštini Doljevac (KO Orljane), a završetak gasovoda je interkonekcija gasovoda na granici Republike Srbije i Republike Severne Makedonije.

Planirani gasovod je maksimalnog radnog pritiska do MOP=55bar i planiran je od čeličnih cevi prečnika DN500.


Sastavni deo budućeg gasovoda činiće dve glavne mernoregulacione stanice - GMRS "Vladičin Han" i GMRS "Vranje", kao i 6 blok stanica i ostali neophodni objekti i instalacije.

Gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom dogovorena je 2021. godine.

U aprilu ove godine resorna ministarka najavila je da je Srbija počela izradu prostorne i tehničke dokumentacije za izgradnju ove gasne interkonekcije.

Krajem maja Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod MG 14 GRČ Orljane – Leskovac – Vranje – granica sa Republikom Severnom Makedonijom.


"Na ovaj način se otvara mogućnost dopremanja na tržište prirodnog gasa i iz drugih pravaca snabdevanja i u praksi realizovala ideja o tržištu prirodnog gasa iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice", pisalo je u odluci.

Podsetimo, za oktobar je najavljen i završetak cele trase gasovoda između Srbije i Bugarske. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.


 

OK Radio, B92, eKapija

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: