Novinari tužili ugašeni nedeljnik

Lokalne vesti - Četvrtak 22.10.2015 - 13:26

Zaposleni u nekadašnjoj redakciji “Nove Slobodne reči” u Vranju, njih osmoro, podneli su tužbu protiv tog lista zbog neisplaćenih zarada i doprinosa.

nova slobodna reč pred gašenje FOTO S. Tasić nova slobodna reč pred gašenje FOTO S. Tasić

Pre četiri godine izdavač, preduzeće “Nova Slobodna reč”  sa adresom u Novom Sadu, pokrenulo je ovaj list, okupivši deo redakcije nekadašnje “Slobodne reči”, dok je iza čitavog projekta stajao  Simpo.

Po rečima Slobodana Mitrovića, direktora NSR u Vranju, od jeseni 2012. godine, kada je list prestao da izlazi, preduzeće je promenilo ime u “Info local media group”, dok su registracione oznake kod nadležnih institucija ostale iste.

- Pravno lice je ostalo isto, a po zakonu ima pravo da menja ime. Skinuta je blokada računa, tako da smo mi tužili firmu - pojašnjava Mitrović.

On dodaje da su zaposleni pokušavali da naplate potraživanja van suda, ali u ome nisu uspeli.

- Kada smo došli u situaciju da slučaj zastari, podneli smo tužbe protiv preduzeća. Nisu nam isplaćene četiri plate u minimalnom iznosu od po oko dvadesetak hiljada - kaže Mitrović.

Sa druge strane Srđan Vučurević, direktor “Info local media group”, kaže da je tačno da se NSR  vodila na njegovo ime, ali da se on tu nije pitao ništa, i da je u Vranje za poslednjih pet godina došao svega dva puta.

- Svi sve znaju, samo ja da ne otvaram Pandorinu kutiju, pa da se zna i ko je tu zapošljavao ljude i ko je šta radio. Ja se tu nisam ništa pitao. Pitali su se direktor i Siniša Mitić (zamenik predsednika skupštine grada, SPS, p.a.).

Siniša je zaposlio sve do jednog čoveka u toj firmi, on je određivao plate svima, obećavao plate i ugovarao.

Pravili su stranački bilten od te novine, a ja sam bio protiv toga. Kad je Simpo prestao da plaća reklame i kad se novina ugasila, nastao je problem.

Oni su tužili, to je njihovo pravo, firma je aktivna, imaju da od čega naplate, ništa nije sporno.  

Samo je najveći apsurd što nas tuži direktor koji je vodio firmu i sam sebi nije isplatio platu. Pa to u Srbiji nigde nema - zaključuje Vučurević.

Prema tvrdnjama Siniše MItića, tadašnjeg direktora sektora za informisanje u “Simpu” i sadašnjeg zamenika predsednika Skupštine Vranja, on u NSR nije imao nikakvu funkciju, nego je bio zadužen “da pomogne da  se nađe rešenje da novine funkcionišu”.

- Jedini interes koji je bio je taj da  list zaživi ako može. Redakcija nije puštena niz vodu čim su završeni izbori kako neki  misle.

List je prestao da izlazi iz ekonomskih razloga. Simpo je imao mogućnosti da pomogne. Namere su bile najbolje.

Simpo je imao i njaveću reklamu u tim novinama, dao je prostorije za redakciju. Došlo je do nesporazuma sa tadašnjim osnivačem iz  Novog Sada i novine nisu imale ekonomsku opravdanost da izlaze - kaže Mitić.

S.Tasić   
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: