O HIV-u i u Ekonomskoj (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 02.12.2015 - 10:54

Zavod za javno zdravlje Vranje i Kancelarija za mlade, povodom Svetskog dana borbe protiv SIDE organizovali su u utorak akciju informisanja o prevenciji i borbi protiv ove opake bolesti.

Skup je bio veoma posećen FOTO D. Ristić Skup je bio veoma posećen FOTO D. Ristić

Akcije je zamišljena u formi radionice uz uz neposredni kontakt sa mladima, koji su u najrizičnija grupa za inficiranje virusom HIV-a.

Biljana Popović, specijalista epidemiolog ZZJZ je tom prilikom rekla da i pored svih napora koji se čine na informisanju i akcija koje se sprovode,  još uvek ima osoba koje nisu prepoznale značaj prevencije i testiranja na HIV iako su bile u riziku za dobijanje virusa.

- Moramo još da radimo i prema nekim našim proračunima, tek 2050. godine možemo da očekujemo da ćemo uspeti da smanjimo broj novoregistrovanih osoba sa HIV virusom - rekla je Popović.

Nemanja Dejanović, koordinator vranjske Kancelarije za mlade kaže da su polno prenosive bolesti, na žalost, još uvek tabu tema u našem gradu, ali postoji određeni napredak.

- Drago mi je da se povećava broj mladih koji se testiraju na HIV i svi treba da znaju da je svako testiranje anonimno i da nije obavezna lična karta, pa čak ni zdravstvena knjižica, kaže Dejanović.

Pored Zavoda za javno zdravlje i Kancelarije za mlade, partneri u ovom projektu su i  Crveni krst, Dispanzer za bolesti zavisnosti, Savetovalište za mlade, Centar za prevenciju, Neksus i Centar E8.

Aktivisti ovih organizacija delili su promotivni materijal i besplatne kondome.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: