Obeležena 105 godišnjica Doma za učenike srednjih škola

Lokalne vesti - Petak 01.12.2023 - 09:47

U Pozorištu ,,Bora Stanković'' u Vranju juče je svečano obeležena 105 godišnjica postojanja i rada Doma za učenike srednjih škola u Vranju.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs
Svečanosti su prisustvovali pomoćnik ministarke prosvete Milutin Đurović, državni sekretar u resornom ministarstvu prof. dr Nebojša Ranđelović, članica Privremenog organa Grada Vranja Zorica Jović, te brojne zvanice iz javnog života grada, obrazovnih ustanova, zaposleni, korisnici usluga i prijatelji ove ustanove.
 
Čestitajući jubilej u ime Ministarstva prosvete pomoćnik ministarke za učenički i studentski standard i investicije Milutin Đurović naglasio je da je 105 godina Doma u Vranju broj koji mnogo govori.
 
,,Ono što je učinjeno od samog osnivanja do danas jasan je pokazatelj šta čine grad Vranje, ustanova i Ministarstvo prosvete da bi pružali kvalitetnije usluge našim đacima, od ishrane i smeštaja do vaspitno - obrazovnog rada. Iako sada pričamo o lepim stvarima mi smo se u proteklom periodu suočavali sa dosta izazova, koje smo uspešno prevazišli i time pokazali da smo hrabri.
I ja vam želim da takvi i ostanete'',  istakao je pomoćnik ministarke prosvete Milutin Đurović.
 
Državni sekretar prof. dr Nebojša Ranđelović, takođe, je naglasio značaj duge tradicije postojanja Doma za učenike u Vranju.
 
,,Svojim trajanjem šaljete poruku celoj Srbiji i regionu da su i južnjaci nosioci jake i dobre tradicije i temelj bez koga nema Srbije'', naglasio je državni sekretar Ranđelović.
U ime gradskog rukovodstva jubilej zaposlenima i korisnicima usluga Doma čestitala je članica  Privremenog organa Grada Vranja Zorica Jović.
 
,,Vranjski dom jedan je od najstarijih u našoj zemlji. Veoma smo ponosni na to jer je Dom učenika srednjih škola nastao na čvrstim temeljima koje je, te davne 1918. godine, postavio čuveni dobrotvor i veliki prijatelj srpskog naroda – Džon Frontigam.
 
Od Amerikanskog doma za ratnu siročad prerastao je u savremenu ustanovu za smeštaj, ali i vaspitanje i pravilno usmeravanje đaka koji se školuju u Vranju. Zahvaljujući resornom ministarstvu ali i zalaganju gradskog rukovodstva Dom učenika srednjih škola kontinuirano se razvijao u svakom pogledu. Najpre kroz povećanje smeštajnih kapaciteta i zapošljavanje stručnog kadra, a onda i kroz poboljšanje uslova i osavremenjivanje sadržaja koji su na raspolaganju korisnicima.
 
Kao i do sada gradsko rukovodstvo trudiće se da pruža punu podršku aktivnostima Doma učenika srednjih škola na zadovoljstvo pre svega korisnika, a potom i svih zaposlenih u ovoj, za naš grad veoma značajnoj ustanovi'',  istakla je Zorica Jović.
 
Pozdravljajući prisutne direktorka Doma, Maja Đorđević, podsetila je na istorijat i istakla značaj ove ustanove za grad i okrug uopšte.
 
,,Naš Dom učenika srednjih škola ustanova je koja ima ogroman značaj i odgovornost za mlade ljude i njihovu budućnost. Domovi učenika su pedagoški oblikovana sredina, koja se prvenstveno bavi vaspitanjem učenika, a vaspitanje se dešava u interakciji između učenika, vaspitača, pedagoško-psihološke službe i svih drugih koji čine socijalni ambijent Doma.
A svaka aktivnost i svaki podsticaj koji dajemo deci zasnovani su najpre na iskrenosti, razumevanju, poštovanju njihove ličnosti i na ljubavi. To su vrednosti kojima učimo naše učenike'', istakla je direktorka Đorđević.
 
Ona se zahvalila svima koji su doprineli razvoju Doma, a posebno državnom rukovodstvu, Ministarstvu prosvete i ministarki Slavici Đukić Dejanović, kao i lokalnoj samoupravi na čelu sa predsednikom Privremenog organa grada Vranja dr Slobodanom Milenkovićem.
 
O pozivu vaspitača i ključnim odlikama rada sa decom govorila je Marija Radenković, dok je o svom iskustvu boravka u Domu govorio Bojan Jovanović, glumac i umetnički direktor vranjskog Pozorišta. Za nesebičnu saradnju i doprinos na unapređenju rada ustanove zahvalnice su uručene Ministarstvu prosvete, Gradu Vranju, đacima koji su postigli zapažene rezultate na brojnim takmičenjima, kao i penzionerima.
U programu obeležavanja godišnjice nastupili su učenici – korisnici usluga Doma za učenike srednjih škola i glumci vranjskog teatra.
 
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: