Obeležena godišnjica NATO agresije (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 24.03.2023 - 12:50

Na platou ispred Spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990 – 2003. godine, obeležena je godišnjica bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Foto: OK Radio, G.Mitić Foto: OK Radio, G.Mitić
Nakon državne himne “Bože pravde”, pomen poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske.
 
O nezapamćenom zločinu NATO alijanse na našu zemlju govorio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.
 
,,Dvadeset četiri godine je prošlo od dvadeset četvrtog marta 1999. godine. Kraj milenijuma, ponosan narod, hrabar, odvažan, neustrašiv... dočekao je pod bombama. Vranje, Surdulica, Aleksinac, Niš, gradovi i sela, žene, deca, starci, nedužni i nevini, stradaju nemilosrdno čitavih 78 dana od takozvanog „Milosrdnog anđela“. Zbog čega?
 
Pitamo se i danas, šta je to uradio srpski narod da izazove bes najmoćnijih svetskih sila da, u svom zločinačkom poduhvatu, udare na slabijeg od sebe.
 
Pitamo se i danas, zašto? Dragi prijatelji, krivicu ne treba da tražimo u nama samima.
 
Ona nam je nametnuta. Srbija nije želela rat, on nam je nametnut. Bez prava na izbor, branili smo ono što smo vekovima čuvali. I Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, i svih 1300 manastira i crkava koji postoje vekovima.
 
Ponosno prkoseći vremenu, pravoslavlje na Kosovu i Metohiji simbol je opstanka srpskog naroda na našoj, svetoj zemlji. I ne samo u veri, srpsko nacionalno biće  na Kosmetu u duši je svih nas koji pamtimo žrtve Kneza Lazara i Miloša Obilića, žrtve svih oslobodilačkih ratova.
 
Svi mi koji pamtimo stradanja naših predaka preko Prokletija i albanskih gudura, nemamo pravo da se odričemo svoje duhovnosti, svoje kulture, svega onoga što nas čini narodom.
 
Sve naše žrtve, svi nevidljivi ožiljci prošlosti, opominju nas i ostavljaju zaveštanje. Da njihove patnje nisu uzaludne. Da ih pamtimo i ne zaboravimo. Da ih ne ubijamo po drugi put, jer, kako kažu, dva puta se umire: umreti drugi put znači biti zaboravljen'', istakao je gradonačelnik Milenković. 
 
On je dodao i da ne smemo zaboraviti da Srbija nikada nije vodila osvajačke ratove, već uvek i samo oslobodilačke i odbrambene.
 
,,I sada, kada rukovodstvo države vodi grčevitu diplomatsku borbu za trajno rešenje suprotstavljenih interesa na Kosovu i Metohiji, potrebno je da budemo, više nego ikad, složni i odlučni. Da sačuvamo mir i stabilnost na našim vekovnim ognjištima'', rekao je u svom obraćanju gradonačelnik  Milenković.
 
Vence i cveće na spomenik položili su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, članovi porodica poginulih, predstavnici udruženja i škola.
 
Tokom agresije, mesta na teritoriji Pčinjskog okruga bombardovana su 48 dana, pri čemu je raketirano 78 ciljeva sa 1.119 projektila, od kojih su stradala 62 lica. Ranjeno je 207 ljudi i oštećeno 4.500 stambenih objekata.
 
U programu su nastupili hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i učenica Gimnazije Leonora Ristić.

Foto Galerija

24 godine od Nato agresije na Vranje

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: