Objašnjenje: Kako tačno funkcionišu kovid propusnice

Lokalne vesti - Sreda 27.10.2021 - 13:04

Kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa i kažnjavanje je počelo u celoj Srbiji.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot

Kako bi bile uklonjene sve nedoumice, ovo su pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima.

Kovid sertifikati su u stvari digitalni zeleni sertifikati, koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv virusa korona ili kada dobije rezultate kovid testa.

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na mejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

   - Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,

   - Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,

   - Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,

   - Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom,

   - Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.


Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili obolevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima.

Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Još jednom se napominje da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Izdato je i upozorenje za sve građane da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti ”testovi” nisu validni i neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica.

Cilj uvođenja kovid sertifikata je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Kovid sertifikati, tj. kontrola digitalnih zelenih sertifikata, su nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: