Obnova Kraljevog konaka u završnoj fazi

Lokalne vesti - Četvrtak 10.05.2018 - 09:09

Vranje - Za četiri godine obnove Kraljevog konaka u manastiru Svetog Prohora, nakon požara 2014. godine, urađen je najveći deo ovog zdanja.

Kraljev konak u manastiru Svetog Prohora.  Foto: S.Tasić/OK Radio Kraljev konak u manastiru Svetog Prohora. Foto: S.Tasić/OK Radio

Prema navodima nadležnih, preostaje uvođenje grejanja, protivpožarnog sistema, kao i povezivanje električnih instalacija.

Arhitekta Sima Gušić pojašnjava da je od krova do prizemlja obnovljena  konstrukcija, kao i da su ozidane prostorije i postavljeni stubovi.

- Spolja je urađen deo fasade, potpuno je zamenjena krovna konstrukcija, a uređen je i plato ispred konaka.

U unutrašnjosti je završena primarna mreža svih instalacija i obnovljena stolarija, preostalo je da se urade mokri čvorovi i da se instaliraju protivpožarni sistemi.

Ostaje da se u istočnom krilu dovede grejanje do kraja i za to je deo opreme kupljen, kao i da se poveže struja i glavni razvodni ormar.

U zapadnom krilu ostaje da se završe gostinske sobe i sekundarni priključci
- navodi Gušić.

Dragan Manasijević, član Upravnog odbora Eparhije vranjske kaže da je za završetak radova na zapadnom krilu konaka, neophodno između 15 i 20 miliona dinara.

Manasijević ukazuje da da za završetak  svih radova treba od 45 do 50 miliona dinara.

Manstir Svetog Prohora zadužbina je vizantijskog cara Romana Diogena iz 11. veka.

Kralj Milutin je u 14. veku obnovio manastrisku crkvu.

Kralj Petar Prvi Karađorđević je 1912. godine počeo da gradi monaški konak.

 

 


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: