Očekuje se nastavak radova na Vražjem kamenu

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.04.2018 - 06:03

Vranje - Na lokalitetu Vražji kamen kod Trgovišta koji čine impozantne kupaste stene, nalazi se crkvica posvećena rođenju Presvete Bogorodice podignuta krajem 14. veka i koja predstavlja pravu turističku atrakciju na krajnjem jugu Srbije.

Crkva posvećena Presvetoj Bogorodici. Foto: S.Tasić/OK Radio Crkva posvećena Presvetoj Bogorodici. Foto: S.Tasić/OK Radio

Očekuje se da ovog proleća budu nastavljeni radovi na uređenju platoa ispred crkve.

Crkvu Presvete Bogorodice  je krajem XIV veka podigao srpski vlastelin Dejan Marković uz blagoslov Cara Dušana, čijom je sestrom Teodorom Dejan bio oženjen.

Bogorodičina crkva se danas nalazi pod zaštitom, kao spomenik kulture od velikog značaja, priča lokalni sveštenik Miroslav Petković.

- Pre dve godine počeli smo radove na sređivanju i izgradnji potpornih zidova oko crkvice.

Raščišćeno je dvorište, rade se potporni zidovi, a po planu bi trebalo da bude popločan i čitav plato oko crkve.

Očekujemo da  ovog proleća sve to bude završeno.

Zavod za zaštitu spomenika kulture bi trebalo da uradi procenu koliko bi svi ti radovi koštali.

Sve više ljudi dolazi u ovu crkvu iako je široj javnosti ne baš toliko poznata, jer se priče o njenoj lepoti i legendama dosta prepričavaju
- kaže Petković.

Za opštinu Trgovište, koja je jedna od najnerazvijenijih u Srbiji,  Vražji kamen je od izuzetnog značaja,  predstavlja mesto koje pohode brojni hodošasnici i turisti.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Sveta
09.04.2018. , 14:20
U selu Gumerištu nalaze se ruševine hrišćanske crkve koja datira iz doba Rimljana. Postoje rimski grobovi u neposrednoj blizini u kojima su arheolozi amateri pronalazi novčiće iz rimke vladavine.Iz rimskog doba nalazi se i razvaline na brdu Gradište koje su Turci razvalili posle kosovskog boja. Priroda čini svoje i ova dva lokaliteta zarastaju i jednog dana drveće će poklopiti sve tako da se neće ni pronaći za proučavanje i dalju obradu. Još teže će biti zbog korenja koje će dodatno uništiti te lokalitete.....