OD SNOVIĐENJA DO MITA: Izložba Lazara Vozarevića, velikana srpske moderne umetnosti

Lokalne vesti - Četvrtak 12.12.2019 - 10:51

U organizacijai Narodnog muzeja u Vranju, a u saradnji sa Galerijom "Lazar Vozarević" Sremska Mitrovica, u Velikoj i maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju u četvrtak, 12. decembra u 20. sati biće otvorene izložbe Lazara Vozarevića iz fonda galerije, kao i dvojice umetnika iz Sremske Mitrovice, Ivice Kovačića Štrifle i Predraga Kovačića.

Značajan umetnički događaj u Vranju FOTO: Promo Značajan umetnički događaj u Vranju FOTO: Promo
Izložbu će otvoriti Milan Marinković, direktor Galerije "Lazar Vozarević" i Marija Vukajlović, kustos istoričar uetnosti.
 
Izložbu čini celokupna zbirka crteža, koja se nalazi u posedu matične galerije i predstaviće 21 crtež iz svih perioda stvaranja Lazara Vozarevića (1951-1967), jednog od velikana srpske moderne umetnosti.
 
Stvarajući u posleratnom periodu, Lazar Vozarević je bio jedan od onih umetnika, koji je ne samo sledio nego i utirao puteve srpskog modernizma
 
Tragajući za svojim stilom, u kristalizaciji umetničkih težnji i raznorodnih uticaja Vozarević će najveći značaj pridavati upravo crtežu
 
Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti, Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju XX veka stvorivši u domenu crteža antologijska dela i najviše domete u srpskoj modernoj umetosti.
 
Sremskomitrovački slikar Ivica Kovačić Štifla pripada generaciji likovnih stvaralaca u Vojvodini, koji je svoj samosvojan likovni jezik započeo da gradi od sedamdesetih do danas. 
 
Četiri decenije plodnog umetničkog rada biće predstavljeno na retrospektivnoj izložbi dela ovog stvaraoca, koji se nakon epizode fantastičnog slikarstva okušao na polju apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma
 
Ipak, dela čuvaju reminiscencije na prepoznatljive predele vojvođanske ravnice i gradske arhitekture, koji služe kao nepresušni izvor inspiracije tokom celokupnog stvaralačkog opusa ovog mitrovačkog slikara
 
Osvrtom na crtački opus mitrovačkog umetnika mlađe generacije Predraga Kovačića, po vokaciji vajara uočavamo skulptorsku matricu, koje se ne odriče ni u crtežu i kroz koju provlači sve što vidi. 
 
Bez potrebe da se bori sa materijom kao medijumom, u crtežu autor ima dovoljno prostora da se sa nesputanom snagom i energijom upusti u oslobađanje kreativne sile, koja modeluje oblike i izražava ekspresiju, kao ključni sadržaj dela ovog umetnika.  
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: