OD SOFKE DO NEJRE: Predstavljen program 41. Borinih pozorišnih dana

Lokalne vesti - Petak 09.07.2021 - 14:28

U Pozorištu ,,Bora Stanković'' u Vranju održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen program ovogodišnjih, 41. Borinih pozorišnih dana koji će pod sloganom ,,Od Sofke do Nejre'' biti održani od 21. do 28. oktobra.

Novi koncept i novi vizuelni identitet festivala FOTO: vranje.org.rs Novi koncept i novi vizuelni identitet festivala FOTO: vranje.org.rs
Gradonačelnik Vranja i predsednik Organizacionog odbora, Slobodan Milenković je istakao da je predstavljanje programa tri meseca pre održavanja sračunat potez nakon prošlogodišnjeg iskustva sa pandemijom virusa korona.
 
- Smatram da to predstavlja takođe jednu novu vrednost i ozbiljnost pristupu organizovanja festivala i nadam se da će profesionalizam, iskustvo i posvećenost koje ima selektor Slobodan Savić doprineti da festival bude prepoznatljiv na kulturnoj i pozorišnoj mapi Srbije - istakao je gradonačelnik Milenković. 
 
On je dodao da rukovodstvo grada ima cilj da uz novi koncept i novi vizuelni identitet, glavni i prateći program ovogodišnji festival predstavlja pravi primer decentralizacije u kulturi
 
- Smatram takođe da kvalitetu festivala doprinosi i nova zgrada sa najsavremenijim tehnikom pružajući mogućnost selektoru da dovede i predstave koje su zahtevne u tom smislu. 
 
Ovogodišnjim Borinim pozorišnim danima obeležićemo i 125 godina od izvođenja prve pozorišne predstave u Vranju - kazao je gradonačelnik i dodao da će Grad Vranje uvek biti spreman da pruži punu podršku organizaciji festivala. 
 
Na otvaranju festivala, 21. oktobra, biće obeležen Dan pozorišta, što je novina
 
Tada će biti premijerno izvedena predstava našeg teatra, rekao je između ostalog Nenad Jović direktor pozorišta ,,Bora Stanković”.
 
Umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović istakao je da je ovogodišnji festival podignut na viši nivo, pre svega u smislu postojanja stručnog žirija i jasno definisanih nagrada, koje će nositi ime Borisava Stankovića
 
- Biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju, najbolju mušku i žensku ulogu
 
Uz ove četiri nagrade koje će dodeliti stručni žiri festivala, ostaje nagrada publike, uz izmenu da će ova nagrada počev od ovogodišnjeg festivala nositi ime Radoslava Radivojevića, utemeljivača ovog festivala. 
 
Urađeni su novi vizuelni identitet festivala, koji će biti trajan, kao i idejno rešenje za glavnu nagradu festivala, koje su osmislili Dragan Dejanović, Dejan Mihajlović i Marko Stamenković - rekao je Jovanović. 
 
Selektor festivala, pozorišni kritičar i reditelj Slobodan Savić, najpre se zahvalio gradonačelniku i rukovodstvu pozorišta što su prihvatili njegove predloge i sugestije i najavio da će od osam predstava, koliko će biti prikazano na ovogodišnjem festivalu, šest  biti u takmičarskoj selekciji. 
 
To su ,,Nečista krv’’ Narodnog pozorišta u Beogradu, ,,Ana Karenjina’’, Novosadskog pozorišta, zatim komad ,,Pučina’’ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, ,,Ivanovo samoubistvo’’ Gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine, kao i predstave ,,64’’ beogradskog Ateljea 212 i ,,Ako dugo gledaš u ponor’’ regionalnog pozorišta Novi Pazar. 
 
Van konkurencije su premijera vranjskog teatra ,,Okamenjeno more’’ i ,,Placebo’’ Narodnog pozorišta Priština, koja će biti izvedena poslednje večeri festivala, u čast nagrađenih.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: