ODGOVOR ZC Vranje v.d. direktora dr Saše Đorđevića “za sada NE postoji mogućnost”

Lokalne vesti - Utorak 06.02.2024 - 09:40

“Za sada ne postoji mogućnost da trudnice, za vreme porođaja, imaju parvo na pratioca – osobu od poverenja na porođaju u Službi za ginekologiju i akušerstvo OJ Opšte bolnice ZC Vranje”..., u potpisu v.d. direktora ZC Vranje dr Saša Đorđević.

Foto:Logo Foto:Logo
Ovo je odgovor je koji smo danas dobili povodom protesta protiv akušerskog nasilja, održanog 27. januara u Vranju, u okviru koga je kao podršku protesu, SOS telefon za žene Vranje v.d. direktora ZC Vranje dostavio Inicijativu da se odobri besplatno – osoba od poverenja na porođaju za mame i bebe u porodilištu Vranjske bolnice.
 
Odgovor smo prosledile i verujemo da će aktivnosti posle ovog odgovora nastaviti neformalna grupa žena Ženski Solidarni Front Vranje – inicijator protesta STOP akušerskom nasilju u Vranju, u subotu – 27. Januara u Vranju.
 
 
 
 
I u ime zabrinutih žena i građana, SOS telefon za žene nastavlja da podržava ovu grupu žena u Vranju u daljim aktivnostima za borbu u eliminaciji svih oblika akušerskog nasilja u vranjskoj bolnici.
 
U odgovoru ženama i građanima Vranja, koji su javno izrazili brigu za reproduktivno zdravlje svih žena ali i beba Vranja, juga Srbije, Kosovskog pomoravlja u porođajnoj sali, za šta je povod bila i prijava jedne porodilje iz Vranja na akušersko nasilje sredinom januara 2024. sa sumnjom i brigom roditelja za zdravlje bebe, rukovodstvo ZC Vranje precizira da ne postoje tehnički a i zakonski uslovi za to:
 
“... za sada ne postoji mogućnost iz razloga što je u najavi stvaranje uslova u svim porodilištima na teritoriji RS, u smislu da se obezbede prostorni kapaciteti (rekonstrukcija postojećih porodilišta ili izgradnja novih), kako bi se, pre svega obezbedili uslovi za prisustvo pratioca porodilji”.
 
Takođe, v.d.direktora dr Saša Đorđević se poziva na nedostatak Zakonskog okvira: “ ...Za uvođenje bilo koje novine u načinu i postupku pružanja zdravstvenih usluga, neophodno je da to bude regulisano zakonom ili podzakonskim aktima koje predlaže i usvaja RS, ili resorno ministarstvo, kada je reč o donošenju podzakonskih akata”.
 
Eto, a u Sremskoj Mitrovici postoji i Zakonski i podzakonski okvir. Isti zahtev građanki/građana je Upravni Odbor Opšte bolnice Sremska Mitrovica odobrio i sprovodi se od sredine januara 2024, posle javnog oglašavanja za pomoć majke M.M. zbog akušerskog nasilja i smrti bebe na porođaju, što je i izazvalo lančane proteste javnosti. Odlukom Upravnog Odbora ove bolnice, precizirano je da se prisustvo pratnje tokom porođaja neće naplaćivati, a o prisustvu pratioca biće sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima.
 
ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA VRANJE
SOS telefon za žene
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: