Održan tradicionalni marš do Osatice

Lokalne vesti - Ponedeljak 30.01.2023 - 09:33

Obeležavanje dana grada nastavljeno je tradicionalnim maršom do Osatice „Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine". Kraj Spomenika poginulim Srpskim ratnicima u Osatici, najpre je sveštenstvo Eparhije Vranjske služio parastos.

Foto:vranje.org.rs Foto:vranje.org.rs
Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković podsetio na istorijske činjenice i istakao da je ovo prilika da odamo počast našim precima za oslobođenje Vranja od viševekovnog turskog ropstva. ,,Presudna bitka za oslobođenje Vranja odigrala se 31. januara u  kojoj je učestvovalo oko 22.000 vojnika, a završila se srpskom pobedom i zaplenjivanjem brojne osmanske opreme. 
 
Posle 422 godine, 7 meseci i 17 dana robovanja pod turskim jarmom –Vranje je oslobođeno. Srpska vojska ušla je u varoš 31. januara na dan Svetog Atanasija Velikog, a vranjanci su srdačno dočekali svoje oslobodioce. U borbama za oslobođenje Vranja poginulo je 125 vojnika, podofocira i oficira, dok ih je  ranjeno 229. Od bolesti i ranjavanja umrlo je 114 ratnika. 
 
Poginuli srpski ratnici sahranjivani su na više mesta, a najveći broj vojnika sahranjen je u Moštanici, u mahali Osatica, ovde na Vojničkom groblju. Zato se danas sa posebnim poštovanjem sećamo velikih žrtava hrabrih srpskih ratnika koji su svoje živote dali za slobodu. Neka ovaj spomenik na Vojničkom groblju u Osatici podseća današnje i buduće generacije na naše pretke koji su poginuli u ledenom januaru 1878. za oslobođenje Vranja i okoline“, rekao je predsednik Skupštine grada. 
 
Takođe, dodao je da je naša obaveza da negujući sećanje na slavnu istoriju, unapređujemo svoju državu u miru i slobodi. ,,Na taj način biće omogućen razvoj i rast našeg grada i države. I jedino tako ćemo moći da nastavimo putem koji su nam omogućili naši preci i budemo njihovi dosledni potomci“, dodao je Tričković.
 
Na spomen obeležje u Osatici  vence i cveće položile su delegacije  grada, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika, veterana i planinara.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: