Održana Svetosavska akademija i uručene nagrade ,,Sveti Sava"

Lokalne vesti - Petak 27.01.2023 - 10:02

U Pozorištu ,,Bora Stanković” sinoc je održana Svetosavska akademija i uručene nagrade ,,Sveti Sava“ ovogodišnjim dobitnicima.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs

Na akademiji je govorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković podsetivši da je naš grad bio prvi koji je ustanovio Svetosavsku nedelju još davne 1990. godine i koja se od tada održava u kontinuitetu.

 - I ove, kao i prethodnih godina trudili smo se da programi Svetosavske nedelje čine kulturni, duhovni i prosvetiteljski iskorak u životu grada  Vranja, a sve u duhu svetosavlja.

Zahvaljujući tome Svetosavska nedelja u Vranju postala je manifestacija za poštovanje, dostojna naziva koji nosi, a nagrada Sveti Sava potvrda pojedincima i kolektivima, dosadašnjim laureatima, da su na pravom putu – putu svetosavlja.

I u godinama koje su pred nama trudićemo se da ne skrenemo sa tog puta,  da generacijama koje dolaze predočimo vrednosti koje nam je Sveti Sava ostavio svojim predanim i mudrim miosionarenjem, zahvaljujući čemu je pravoslavlje postalo svetosavlje i ,,filozofija života" koja je potpuno prožela i duhovno preporodila srpsko narodno biće
- rekao je Milenković.

On je zatim čestitao svim dobitnicima nagrada i naglasio da će Grad Vranje, kao i do sada, nastaviti sa radom na unapređenju uslova za rad i razvoj dece kako u školama, tako tako i vrtićima, institucijama kulture i gradu uopšte.

Na akademiji, o značaju svetosavlja besedu je kazivao Episkop Hvostanski Gospodin Aleksej vikar Njegove svetosti Partrijarha srpskog, gospodina Porfirija.


Nakon uvodnih obraćanja gradonačelnik Vranja uručio je nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrada za najbolju ustanovu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada za 2022. godinu dodeljena je Gimnaziji ,,Bora Stanković’’.

Nagrada ,,Sveti Sava'' za najboljeg vaspitača ili stručnog saradnika za 2022. godinu pripala je Ani Kitanović, vaspitačici vrtića ,,Dečja radost’’.


Najbolji profesor razredne nastave je Saša Mitrović, profesor razredne nastave OŠ ,,Svetozar Marković’’, dok je nagrada za najboljeg veroučitelja-katihetu dodeljena Biljani Stanimirović, katiheti OŠ ,,Radoje Domanović’’.

Nagrada za najboljeg nastavnika predmetne nastave osnovne škole uručena je Danijeli Petković, nastavnici biologije OŠ ,,1. maj’’ u Vrtogošu.


Nagrada ,,Sveti Sava” za najboljeg profesora predmetne nastave srednje škole za 2022. godinu dodeljena je Divni Pešić, profesorki matematike Gimnazije „Bora Stanković“.

Nagrada za najboljeg učenika osnovne škole u 2022. godini uručena  je Andreju Joviću, učeniku OŠ ,,Branko Radičević’’, a nagrada za najboljeg srednjoškolca Bogdanu Milenkoviću, učeniku Gimnazije „Bora Stanković“.


Nagrada za najboljeg studenta prvog stepena osnovnih akademskih ili osnovnih strukovnih studija fakulteta ili više škole za 2022. godinu dodeljena je Aleksandri Stojković, studentkinji Medicinskog fakulteta u Nišu.

Specijalno priznanje dodeljeno je Miodragu Đorđeviću, doajenu vranjskog izviđaštva. Zahvalnica je uručena i JP ,,Komrad“, kao kumu ovogodišnje manifestacije ,,Svetosavska nedelja“.

U ime nagrađenih obratila se Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije ,,Bora Stanković".


U kulturno-umetničkom programu nastupio je Gradski mešoviti hor i glumci Pozorišta ,,Bora Stanković“ Kristina Janjić Stojanović, Bojan Jovanović i Marko Petričević, koji su izveli program koji je pripremila  Nela Dimitrijević, profesorka srpskog jezika Gimnazije ,,Bora Stanković“.

Sutra, poslednjeg dana manifestacije, u Sabornom hramu biće održani sveta liturgija, rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola i organizovana proslava  Savindana u školama.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: