Održana Svetosavska duhovna akademija

Lokalne vesti - Nedelja 27.01.2019 - 11:29

U sali Doma vojske u Vranju, u okviru “Svetosavske nedelje”, održana je Svetosavska duhovna akademija, na kojoj je besedila prof. dr Slađana Ristić Georgiev sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Beseda prof. dr Slađane Ristić Georgiev FOTO: vranje.org.rs Beseda prof. dr Slađane Ristić Georgiev FOTO: vranje.org.rs
Sveti Sava je bio princ, monah, arhiepiskop, diplomata, prosvetitelj, ali iznad svega on je bio veliki čovek, jedan od najboljih među ljudima, istakla je Ristić Georgiev.
 
- Izmirio je svoju zavađenu braću Vukana i Stefana i pomogao da Srbija dobije svoju državnost
 
Ali se tu nije završila Savina ljubav i veličina njegove ličnosti.
 
On je posebno radio na autokefalnosti srpske crkve i zahvaljujući njemu srpska crkva priključila se zajednici crkava, čime je stekla svoj duhovni identitet
 
Sveti Sava je postavljajući temelje srpskoj crkvi , srpskom narodu izgradio stepenice ka nebu, ali je na svakome od nas odgovornost i sloboda da se uspinjemo tim stepenicama, sledeći njegov podvig, jer u suprotnom malo ćemo biti dostojni njegovog imena i njegovog dela - rekla je Ristić Georgiev.  
 
Duhovnoj akademiji prisustvovali su i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, Njegovo preosveštenstvo episkop vranjski gospodin Pahomije i brojne zvanice. 
 
U programu su nastupili crkveni hor "Branko” iz Leskovca, monahinje iz manastira Sveti Stefan, studenti Pedagoškog fakulteta i učenici Gimnazije "Bora Stanković” i OŠ "Vuk Karadžić”.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: