Ogroman ROJ STRŠLJENA naselio dečju sobu u Hanu VIDEO

Lokalne vesti - Četvrtak 13.08.2020 - 11:36

Leglo stršljena sa više stotina ovih opasnih insekata uspešno je uklnjeno iz dečje sobe porodice Stojanović u Vladičinom Hanu.

U leglu bilo više stotina stršljena FOTO: Udruženje U leglu bilo više stotina stršljena FOTO: Udruženje "Poskok"
Akciju uklanjanja legla uspešno je obavio Vladica Stanković iz Udruženja "Poskok" iz Vladičinog Hana.
 
On navodi da je roj stršljena formirao leglo u prostoru za roletnu na prozoru dečje sobe u porodičnoj kući Stojanovića.
 
Oni su to pokušali da sami reše, ali je u leglu već bilo previše insekata koji su bili spremni da čuvaju i brane svoje leglo.
 
- To je verovatno krenulo pre nekoliko meseci na mestu koje odgovara stršljenima; prozor je na sunčanoj strani, ispod je radijator, pa su insekti tu našli dobro mesto da naprave gnezdo.
 
Kada jednom formiraju leglo, teško ih je isterati, množe se brzo i znaju da budu veoma opasni po ljude.
 
Na ovakvom mestu zna da bude više stotina stršljena, a bilo je i puno larvi - navodi Vladica.
 
Vladica Stanković je u celom Pčinjskom okrugu, ali i širom Srbije, poznat kao specijalista za hvatanje zmija, ali ima i dugogodišnje iskustvo i sa drugim životinjama koje znaju da ljudima prave neprilike.
 
- U ovakvim slučajevima, pored obaveznih zaštitnog odela i šešira sa mrežicom, koristim sredstva za deratizaciju koja su efikasna nakon što se ukloni gnezdo stršljena.
 
Neki ljudi u leglo stave pivo da namame stršljene koji se, navodno, udave, ali je najsigurnije kada se kompletno leglo ukloni i prostor očisti nekim jakim sredstvom - kaže Stanković.
 
Istog dana, Vladica je uklonio još jedno gnezdo koje su stršljeni napravili u kartonskoj kutiji na terasi porodične kuće u kojoj sama živi starija žena.
 
Vladičino iskustvo kaže da, otprilike, svake četvrte ili pete godine dolazi do veće najezde stršljena a ova godina je, dodaje, u okvirima proseka.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: