Ogromno interesovanje za STARE VRANJSKE PORODICE

Lokalne vesti - Petak 15.12.2017 - 20:38

U prepunom foajeu Biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, u petak je održana promocija prve digitalne knjige u gradu, „Stare vranjske porodice“, autora Dušana Đorđevića.

U knjizi priče o ljudima koji su stvarali istoriju Vranja FOTO: D. Ristić/OK Radio U knjizi priče o ljudima koji su stvarali istoriju Vranja FOTO: D. Ristić/OK Radio

Knjiga sadrži 50 priča o isto toliko znamenitih vranjskih porodica i prikazuje istoriju grada od druge polovine 19. do sredine 20. veka.

Na promociji su, uz video prezentaciju i čitanje odlomaka iz knjige, govorili autor, novinar i publicista Dušan Dude Đorđević, etnolog Iva Laković i urednik izdanja Zoran S. Nikolić.

Promociju i samu tematiku knjige je pratilo ogromno interesovanje javnosti, što pokazuje broj prisutnih, retko zabeležen na ovakvim događanjima, među kojima je bilo i potomaka junaka ove hronike i članova opisanih porodica.

Autor je na građi za ovu knjigu radio oko 15 godina, uključujući poslednjih pet meseci intenzivnog rada, istražujući, pored Vranja, grane značajnih vranjskih porodica, od Beograda do Vankuvera.

- Namera mi je bila da oslikam i mlađim generacijama predstavim istoriju grada, preko priča o ovim porodicama koje su stvarale današnje Vranje.

Mnogi među najpoznatijim Vranjancima, koji su završili visoke škole, završili su u Beogradu i inostranstvu i oni su posle obeležili i život prestonice
– kaže Đorđević.

On dodaje da su među opisanim ličnostima i neki koji su Bori Stankoviću koristili kao prototipi za čuvene likove iz njegovih dela.

Autor je u svom istraživanju koristio dokumentaciju, arhive i stare knjige i novine, ali i živu reč onih čija su sećanja sada ovekovečena.

- Za knjigu sam, pre svega, koristio priče potomaka ovih porodica, jer sam želeo da ovim pričama udahnem život, tako da unutra ima veliki broj autentičnih priča i anegdota.

Ova knjiga, između ostalog, dokazuje i koliko je Vranje imalo, ne samo bogatih, već i umnih i značajnih ljudi.

Na primer, arhitekta Dušan Dingarac, potomak Riste Dingarca, vlasnika Tekstilne industrije Zemun, sagradio je 480 objekata u Beogradu u periodu od 1929. do 1941. godine, on je izgradio gotovo ceo Voždovac
– naglasio je Đorđević.

On je istakao da je u pripremi i štampano izdanje knjige, koje će biti prošireno za najmanje još 10 porodica.

Digitalno izdanje knjige „Stare vranjske porodice“ je rezultat projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije a realizovao portal Vranjenet i besplatno je za sve čitaoce.
 

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: