OMBUDSMAN: Zaštita PRAVA DETETA prioritet svih!

Lokalne vesti - Utorak 20.11.2018 - 08:29

Povodom 20. novembra, Svetskog dana deteta, Kancelarija zaštitnika građana grada Vranja podseća da se u Srbiji, kao i širom sveta, obeležava ovaj dečji praznik, uz poruku da u ostvarivanju i zaštiti prava deteta, ne sme biti kompromisa.

Svetski dan deteta obeležava se i u Vranju. Ilustracija, Foto: S.Tasić/OK Radio Svetski dan deteta obeležava se i u Vranju. Ilustracija, Foto: S.Tasić/OK Radio

Svetski dan deteta obeležava se na dan kada je Generalna skupština UN 1989.godine, usvojila Konvenciju o pravima deteta, kao međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava, koji se posebno bavi decom i u kojem su, na jednom mestu, obuhvaćena sva dečja prava.

Konvenciju je do sada ratifikovalo više od 190 država, među kojima je i Srbija, a Svetski dan deteta je ustanovljen sa ciljem da se u svim državama sveta obeležava istog dana - 20. novembra.

Konvencija počiva na četiri osnovna principa, bez kojih nije moguće ostvariti ni ostala prava - pravo na život, opstanak i razvoj, nediskriminacija, najbolji interes deteta i uvažavanje mišljenja deteta.

- Ovaj dan nam pruža još jednu priliku da se podsetimo da je suština prava deteta da im se obezbedi život i razvoj u sigurnosti i zdravom okruženju, da bi mogli da ostvare sve svoje potencijale i daju doprinos društvu i kao deca i kad odrastu.

Smisao dečjih prava nije zamena autoriteta, već stvaranje preduslova za ostvarivanje ljudskih prava svakog pojedinca, bez obzira na uzrast
– navode iz kancelarije lokalnog Ombudsmana u Vranju.

Zaštitnik građana grada Vranja podseća da je najveća odgovornost i obaveza da se prava dece što doslednije ostvaruju na državi.

- Država je ta koja svojim organima i službama stoji kao garant da će se dečja prava uživati i u praksi.

Na kraju, Kancelarija zaštitnika građana grada Vranja, svoj deci čestita njihov dan, a na odrasle apeluje da prihvate koncept dečjih prava kao svakodnevnu praksu i da, kao pojedinci, daju doprinos što potpunijem ostvarivanju prava deteta u našoj zemlji
– dodaju iz kancelarije lokalnog Ombudsmana.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: