Organizovana pljačka šuma na jugu Srbije

Lokalne vesti - Utorak 16.04.2013 - 11:50

Svakodnevno se u šumama oko Vranja, ali i na čitavom jugu Srbije bespravno poseče na stotine kubnih metara drveta, otkrivaju sagovornici OK Radija.

Kubik drveta do 40 evra Kubik drveta do 40 evra

Prema tim uvidima u situaciju, seča šume u zaštićenim područjima planine Kukavice i u okolini manastira Prohor Pčinjski poprima oblike prave ekološka katastrofa.

Rade Vasilev, predsednik „Zelene mreže Pčinjskog okruga“  kaže da je ista situacija i u opštinama Surdulica, Bosilegrad i Trgovište.

- U Ministarstvu su do detalja informisani o ovom zločinu prema prirodi. Kako vlast ćuti, udruženi profiteri ovde prave pustoš pod izgovorom da šumsko blago čiste od bolesti i posledica požara. Dokle, niko ne zna - kaže Vasilev.

Meštani sela Božica u opštini Surdulica, nedavno su, da bi sprečili transport šumskih trupaca, blokirali su regionalni putni pravac koji vodi za Ćustendil u Bugarskoj.

Dragan Rangelov, predsednik Mesne zajednice optužuje lokalnu zadrugu „Masurica“ za pustošenje šuma u toj opštini.

- Zadruga je u stečaju od 2008. godine, račun joj je 30 miliona u blokadi, a za poslednje tri godine samo iz Božice, posekla je i oterala pola miliona kubnih metara bukovih i borovih trupaca – kaže Rangelov.

Nadležni šumski inspektor iz Vranja Viktor Filipovski  ističe da to nije istina i da se u Božici seče samo šuma koja je nastradala u požarima. On je meštane uputio na Odeljenje za šumarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Zamenik predsednika opštine Surdulica Zoran Mitić kaže da je bespravna seča šuma najveća pljačka u istoriji te opštine.

- Izvesni stečajni upravnik Milisav Milić iz Leskovca za pet godina nije našao za shodno da dođe, da se upoznamo i da zajedno radimo na oporavku zadruge. Mi smo pokušavali da ga kontaktiramo, ali do danas nismo uspeli - kaže Mitić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: