Otvaranje izložbe ZABORAVLJENI JUNAK DR VLADAN ĐORĐEVIĆ

Lokalne vesti - Četvrtak 13.02.2020 - 11:16

Izložba „Zaboravljeni junak dr Vladan Đorđević“ biće otvorena u četvrtak 13. februara u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, povodom Dana državnosti Srbije.

Organizator je Narodni muzej Vranje u saradnji sa niškim Narodnim muzejem. Foto: Promo Organizator je Narodni muzej Vranje u saradnji sa niškim Narodnim muzejem. Foto: Promo

Na otvaranju izložbe govoriće dr Dejan Antić docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i recenzent izložbe, Ivana Gruden Milentijević kustos Narodnog muzeja u Nišu i autor izložbe i Saša Stamenković direktor Narodnog muzeja Vranje.

Dr Vladan Đorđević je, kao državni stipendista, završio studije medicine u Beču, a onda i specijalizaciju hirurgije kao jedan od najboljih studenata čuvenog profesora Bilrota.

Inicijator je osnivanja mnogih društava i organizacija od kojih su najznačajnije Srpsko lekarsko društvo, Vojni sanitet Srbije i Društvo Crvenog krsta Srbije.

Pored dela iz istorije medicine dr Vladan Đorđević je pisao pripovetke, romane, istorije, putopisne reportaže, kozerije, kritike, recenzije, nekrologe.

Ostao je upamćen i kao pokretač i urednik časopisa „Otadžbina“ koji je sa prekidima izlazio od 1875-1892 godine.

Zbog svih njegovih zasluga Srpska akademija nauka i umetnosti proglasila je 2020. godinu „Godinom akademika Vladana Đorđevića“.


Početak izložbe zakazan je za 18.30 časova.

Organizator je Narodni muzej Vranje u saradnji sa niškim Narodnim muzejem.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: