Otvoren Centar za posetioce u dolini Pčinje (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 25.04.2018 - 07:47

Vranje - Eparhija vranjska je u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, otvorila „Centar za posetioce“ predela izuzetnih odlika „Dolina Pčinje“ u okviru manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

Prostorije Centra osveštao Vladika Pahomije. Foto: S.Tasić/OK Radio Prostorije Centra osveštao Vladika Pahomije. Foto: S.Tasić/OK Radio

Centar bi trebalo da bude na korist svima, a posebno učenicima osnovnih i srednjih škola, koji će se ovde upoznavati sa biljnim i životinjskim svetom zaštićenog područja.

Igor Aleksić, rukovodilac predela izuzetnih odlika “Dolina Pčinje”, kaže dase  više od polovine zaštićenih vrsta vodozemaca i gmizavaca nalazi  upravo u Dolini Pčinje, a najkarakterističnije vrste u ovom području su ptice “Bela kanja” i “Crvenoglavni svračak”, kao i “Grčka kornjača”.

- U okviru centra imamo izložene herbarske preparate, životinjske eksponate.

Ovaj izložbeni prostor namenjen je posetiocima i svim dobronamernim ljudima.

U okviru zaštićenog područja na 2.606 hektara prisutno je preko 140 vrsta ptica, nekoliko stotina vrsta biljaka, dosta sisara, vodozemaca i gmizavaca
- navodi Aleksić.

Tako se u centru mogu videti preparirani vuk i divlja svinja, zatim zec, jazavac, veverica, kao i razluičite vrste ptica i sitnih sisara.

Episkop vranjski Pahomije, osveštao je prostorije novootvorenog centra, podsetio je da je Bog ljudskom rodu darivao biljni i životinjski svet, kao i da je Sveti Prohor zaštitnik životinja, jer je srna koju je lovio car Roman Diogen,pobegla kod njeg apotraživši zaštitu.

Roman Diogen je kasnije podigao manastir posvećen Svetom Prohoru.

- U ovoj svetinji blagodati Duha Svetoga, Sveti Prohor ovde hiljadu godina svedoči Svetim mirom.

Bog je darovao rodu ljudskome, biljni i životinjski svet. Kada je Bog stvarao svet stvorio je prvo biljni i životinjski svet da bude na usluzi čoveku, a opet čoveka obavezao da brine o životinjama i biljkama
- podsetio je Vladika Pahomije.

Predeo izuzetnih odlika je zaštićen 1996. godine, a njime od 2003. godine upravlja Eparhija vranjska.

Ovo je prvo dobro koje je dobilo status zaštićenog dobra u kategoriji ''predeo izuzetnih odlika'', podsetila je Dragana Ostojić,  načelnik Odeljenja za prirodna dobra Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

- Izuzetnost ovog predela ogleda se i u tome što 80 posto površine predstavlja privatnu imovinu, što nije čest slučaj.

To je potvrda da svest o zaštiti prirode postoji i da je velika.

Ono što još izdvaja ovaj prostor je to što je dolina Pčinje jedino zaštićeno dobro koje je pod upravom Srpske pravoslavne crkve, tačnije Eparhije vranjske.

Otvaranjem i izgradnjom Centra za posetioce učinićemo veliki doprinos i omaž zaštiti prirode, očuvanju prirode, očuvanju ovog izuzetnog prirodnog dobra, jedinstvenog po svojim prirodnim, duhovnim i kulturnim vrednostima
- najavljuje Ostojićeva.

Otvaranju Centra za posetioce prisustvovali su i Dejan Tričković, predsednik Skupštine Vranja i Zorica Jović, gradska većnica za kulturu, kao i Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine Bujanovac.

 


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Deki
25.04.2018. , 10:49
Bitno da su najurili monahinje, sad možete nesmetano da kradete pare svi zajedno.
Zoran
27.04.2018. , 10:09
Kad mačke nema, miševi kradu...