Otvoren drugi Festival Vranjska gradska pesma: Deo SVETSKOG MUZIČKOG NASLEĐA (FOTO)

Lokalne vesti - Subota 22.02.2020 - 00:18

U sali Pozorišta "Bora Stanković", u petak uveče je otvoren drugi po redu Festival "Vranjska gradska pesma".

"Taj glas, mekan kao duša" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Festival je pred punom salom otvorila gradska većnica Zorica Jović koja je podsetila na povod pokretanja festivala, kao i na činjenicu da je još 2012. godine vranjska gradska pesma uvrštena na nacionalnu listu nematerijalnih kulturnih dobara Srbije
 
- Vranjska gradska pesma je veoma značajan deo bogatog kulturnog nasleđa, jer je osećajna, puna meraka i sevdaha, oni joj daju posebnost koja doprinosi tome da se izdvaja na muzičkoj sceni ne samo Srbije, već i sveta.  
 
Da je tako svedoči i činjenica da je u okviru obeležavanja Svetskog dana gradova, UNESKO 2019. godine uvrstio i Vranje, među 66 gradova kao novog člana Mreže kreativnih gradova ove organizacije za oblast muzike, a  festival je deo aktivnosti u okviru ove mreže - kazala je većnica.
 
O vranjskoj pesmi u okvirima ovogodišnje teme "Vranjska gradska pesma – deo svetskog, muzičkog i folklornog nasleđa", govorili su novinar Dragan Stojanović i kompozitor Rade Radivojević
 
- Taj glas, mekan kao duša, tanan kao gajtan i veđe devojačke, setan kao čežnja mladalačka, nežan i mirisan kao zumbul, za mesečinu se lepi i na dušu i na srce kao melem pada.
 
Glas koji treperi i drhti od ćežnje, prekipeo od strasti, srećan i nesrećan, pun bola i radosti, glas zabranjene ili neuzvraćene ljubavi, glas meraka i sevdaha, glas koji razgali i razboli, glas koji peva i plače - tako je počeo priču o vranjskoj pesmi moderator večeri, Vranjanac Dragan Stojanović.
 
Cenjeni kompozitor Rade Radivojević, i sam Vranjanac, govorio je o odlikama vranjske gradske pesme i njenoj vezanosti sa srpskom i ne samo srpskom muzičkom tradicijom.
 
U programu su učestvovali i članovi KUD "Sevdah".
 
Prikazan je i film "Vranje ima dušu" koji govori o posebnostima vranjske pesme. 
 
U muzičkom delu programa su nastupili Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace, Dalibor Mladenović i Slobodan Jovanović Cobi
 
Festival se nastavlja sutra koncertom na kome će nastupiti vokalni solisti Merima NjegomirDanka Stojiljković, Branimir Stošić Kace, Ivana Tasić, Slobodan Jovanović i Tijana Vučković, uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića.  
 
Početak je u 20 sati, a ulaz je besplatan.
 
Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture, a pokrovitelj je grad Vranje.

Foto Galerija

Festival Vranjska gradska pesma 2020, prvo veče

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: