Otvorena izložba "Evo mene, eto vas" Istorijskog arhiva Šumadije

Lokalne vesti - Utorak 31.01.2023 - 09:35

Predsenik Skupštine grada dr Dejan Tričković otvorio je u Galeriji vranjskog teatra izložbu "Evo mene, eto vas", Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu, priređenu povodom obeležavanja Dana grada.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs

On se zahvalio vranjskom arhivu ,,31. januar'' što je i ove godine uzeo učešće u obeležavanju Dana grada i veoma značajnog datuma za istoriju Vranja i Vranjanaca.

Prisutnima se obratio i direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar'' Vranje, Borivoje Manasijević, koji se zahvalio kolegama iz Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu što su ustupili ovu značajnu postavku.


Takođe, on je proveo prisutne kroz izloženu postavku, čiji su autori arhivisti Nenad Karamijalković i Slavko Stepanović.

Izložba je priređena 2015. godine, povodom dva veka od izbijanja Drugog srpskog ustanka.


Sadrži 20 panoa na kojima su predstavljeni dokumenti i fotografije, svedočanstva o oružanoj borbi sa Turcima tokom ustanka, o Milošu Obrenoviću vođi ustanka, ali i drugim znamenitim ličnostima Drugog srpskog ustanka.

Sastavni deo izložbe su i dokumenti koji ukazuju na ishod i tekovine ovog ustanka, a to je sticanje srpske autonomije.


Uspesi srpske borbe za oslobođenje tokom ustanka 1815. godine, potvrđeni su hatišerifima Osmanske imperije iz 1830. i 1833. kojima je priznata autonomija Kneževine Srbije, koja je imala svoju skupštinu, ustav i vladarsku dinastiju.

Nakon toga u maloj sali Pozorišta predavanje na temu ,,Vranje i južni srpski krajevi između Sanstefanskog i Berlinskog mirovnog sporazuma 1878. godine'', održao je prof. dr Saša Stanojević, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini
sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: