Otvorena Svetosavska nedelja: PROSVETA ključ razvoja kulture i države (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Ponedeljak 21.01.2019 - 21:21

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković otvorio je u Galeriji Narodnog muzeja tradicionalnu kulturno-prosvetno i duhovnu manifestaciju "Svetosavska nedelja", koja se obeležava već 29 godina u čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa Svetog Save.

Milenković: Budimo, kao Sava, umereni, nenametljivi i skromni FOTO: G. Mitić/OK Radio Milenković: Budimo, kao Sava, umereni, nenametljivi i skromni FOTO: G. Mitić/OK Radio
Učinak Svetog Save bio od velike važnosti za doba u kojem je živeo i stvarao, a njegovo učenje je opstalo sve do danas, pa se zbog toga sa pravom kaže da je bio "svevremena ličnost”, istakao je gradonačelnik Milenković. 
 
- Polazeći od uverenja da je prosveta ključ razvoja jedne nacionalne kulture i nezavisne države, naročito se zalagao za njeno unapređenje. 
 
Mirio je zavađenu braću, ali i Srbe sa svojim susedima i unosio mir među svim balkanskim narodima. 
 
Ljubav prema hrišćanstvu koju je proneo svetom, odražavala je njegov stav da se dobro dešava onda i samo kada je utemeljeno na načelima istine, blagostanja i vere
 
Dok god se ovim principima vodimo, dok god pratimo predanja i duhovna usmerenja prosvetitelja Save, možemo sa sigurnošću da kažemo da postoji bolje sutra za nas i za generacije koje će doći - rekao je Milenković. 
 
On je poručio da dani kada slavimo lik i delo Save Nemanjića, treba da nas podsete da u životu i radu moramo, kao i on, biti umereni, nenametljivi i skromni.
 

 
Nakon svečanog otvaranja manifestacije, posetiocima je predstavljena izložba "Sveti Sava Srpski“, Istorijskog muzeja Srbije, na kojoj su prikazani arhivska građa, kopije fresaka i ikona i fotografije ličnih predmeta i relikvija Svetog Save.
 
Autor postavke, dr Andrej Vujnović je kazao da je namera da se ovom izložbom što potpunije javnosti približi Savin svetovni i duhovni put, kao i veličinu i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i celokupnu srpsku istoriju i kulturu.  
 
Izložba prikazuje svetovni život Rastka, trećeg sina velikog župana Raške Stefana Nemanje, njegovo odstupanje od zemaljske vlasti, odlazak na Svetu Goru i zamonašenje pod imenom Sava, rad na sticanju autokefalnosti i autonomije Srpske pravoslavne crkve u Nikeji gde je postao i prvi srpski arhiepiskop.
 
Takođe, prikazani su i Savini državotvorni, državnički i diplomatski poslovi, kojima je izdejstvovao, između ostalog, i međunarodno priznanje Srbije za kraljevinu, kao  i njegovi svestrani doprinosi na polju prosvetiteljstva, književnosti i ktitorstva (obnova manastira Hilandar, podizanje Žiče, Studenice i drugih manastira), koji su Svetog Savu učinili najznačajnijom ličnošću u istoriji srpskog naroda.
 
- Zadivljuje čvrstina i bistrina njegove hrišćanske misli i stava, ali uz to i njegova otvorenost i žudnja za širenjem horizonta i neprestana težnja prema dobru
 
Zadivljuju njegovi diplomatski poduhvati i organizacione sposobnosti u kojima se prepoznaje sposobnost realnog sagledavanja okolnosti i na osnovu takvog viđenja pragmatično postupanje - istakao je Vujnović. 
 
U programu je nastupio i Hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac“.
 
Svetosavska nedelja se nastavlja u utorak, kada će u sali Doma vojske u 18 sati biti održano veče poezije „Svetom Savi u čast“, u organizaciji Pozorišta „Bora Stanković“, dok u 20 časova u Domu vojske počinje multimedijalni scenski igrokaz „Golgota i vaskrs Srbije“.

Foto Galerija

Otvaranje Svetosavske nedelje

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Јелена
22.01.2019. , 11:05
Кад човек погледа ову Зорицу-Штрунфету савакако да изгуби вољу дабило шта погледа од културе у овом граду....јад и незнање ове већнице која је није ни за сликање ни за приказивање1