Otvoreni 41. Borini pozorišni dani: Praznik teatra u doba korone FOTO

Lokalne vesti - Nedelja 24.10.2021 - 01:08

U Vranju su otvoreni 41. Po redu „Borini pozorišni dani“ koji se održavaju u čast velikog srpskog pisca Borisava Stanovića.

Sloboda Mićalović i Nenad Jezdić u Sloboda Mićalović i Nenad Jezdić u "Pučini" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Festival, koji se ove godine odvija pod sloganom "Od Sofke do Nejre", ima dugu tradiciju, jedan je od najprestižnijih u zemlji i prepoznatljiv na kulturnoj mapi Srbije, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.
 
- Nadam se da će festival živeti još decenijama, a vranjsko pozorište ostati jedan od stubova kulturnog života u gradu - kazao je Milenković.
 
Nepredvidiva je i puna izazova stvarnost u kojoj živimo, rekla je na otvaranju glumica Milena Pavlović, predsednica žirija.
 
- Uprkos svemu, treba nagraditi svaki podvig, ohrabriti svaku misao i sliku o prolaznosti u sadašnjem trenutku, radovati se treba svakoj predstavi i svakom popunjenom sedištu u svakodnevnici takvoj kakva je – poručila je glumica. 
 
Istinitost njenih reči potvrdila je stvarnost, jer je epidemija koronavirusa odložila početak festivala na jedan dan, pa vranjska publika nije imala priliku da pogleda najnoviju dramatizaciju „Nečiste krvi“ Narodnog pozorišta, postavljene po romanu najpoznatijeg Vranjanca. 
 
Iz tog razloga, na otvaranju je odigran drugi komad u selekciji, drama „Pučina“ Branislava Nušića, u režiji Egona Savina
 
Jedna od retkih drama čuvenog komediografa Branislava Nušića je priča o ljubavi i prevari, karijerizmu i licemerju, u kojoj su briljirali Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Bojan Dimitrijević, LJuba Bandović, Nebojša Milovanović i drugi.
 
Pre otvaranja, u pratećem programu festivala, otvorena je izložba fotografija „125 godina pozorišnog života u Vranju“
 
Za početak tog života uzima se predstava „Gorski vijenac“, koju je 1896. godine postavio tadašnji profesor vranjske Gimnazije, Radoje Domanović sa svojim učenicima.
 
Takođe, u holu Pozorišta „Bora Stanković“ je otkrivena fotografija Radoslava Radivojevića, glumca, reditelja i dugogodišnjeg upravnika obog teatra, koji je 1979. godine pokrenuo „Borine pozorišne dane“.
 
Drugog dana festivala, na programu je predstava ,,Ana Karenjina, u izvođenju Novosadskog pozorišta
 
„Borini pozorišni dani“ traju do četvrtka 28. oktobra, a sve predstave počinju u 20 sati.

Foto Galerija

Otvaranje 41. Borinih pozorišnih dana

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: