Oživljavanje Jugokoopa: DRŽAVA je na potezu

Lokalne vesti - Četvrtak 20.02.2020 - 12:00

Povodom inicijative za ponovnim pokretanjem proizvodnje u bujanovačkom "Jugokoopu", predsednik opštine Šaip Kamberi ocenjuje da ključnu ulogu treba da odigra država, ali da nema politička volja za tako nešto.

Kamberi: Opština spremna da odvoji deo sredstava FOTO: OK Radio Kamberi: Opština spremna da odvoji deo sredstava FOTO: OK Radio
Pokretanje proizvodnje u „Jugokoopu“ bilo bi od velikog značaja za opštinu Bujanovac i njenu posustalu privredu.
 
Pre godinu dana, prilikom posete ovoj opštini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić građanima je obećao da će ponovo biti pokrenuta klanična proizvodnja u ovom mestu.
 
Ipak, za sada od toga još uvek nema ništa, a predsednik opštine Šaip Kamberi ukazuje da bi Ministarstvo privrede i Vlada Srbije trebalo da donesu početne odluke o privatizaciji, dakle, da nađu ozbiljnog kupca za jedan kapacitet koji je potreban ne samo Bujanovcu.
 
Upućeni kažu da je za pokretanje proizvodnje u „Jugokoopu“ potrebno relativno malo sredstava, a Kamberi to potvrđuje.
 
- To je tačno. To je pokazala i jedna naša analiza, a „Jugokoop“ je trenutno jedan od dva-tri najvažnija privredna kapaciteta u Bujanovcu
 
I predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković prepoznao je značaj pokretanja proizvodnje u „Jugokopu“, jer bi se, relativno malim ulaganjima, rešio jedan veliki problem Bujanovca i juga Srbije
 
To bi bilo jako značajno za veliki broj seoskih domaćinstava koja su se do juče bavila proizvodnjom duvana i koja bi sada, za kratko vreme, prešla na uzgoj stoke - navodi Kamberi.
 
On dodaje da je prošle godine, u saradnji sa Koordinacionim telom, ponudio da lokalna samouprava, iz svog skromnog budžeta, izdvoji neka sredstva za pokretanje proizvodnje u „Jugokoopu"
 
Ipak, za sada sve ostaje na rečima, a na dela građani bujanevačke opštine još uvek čekaju.
 
Stručnjaci procenjuju da bi u startu samo 50 radnika i sa savremenom opremom, moglo da ostvari polovinu proizvodnje iz najboljeg perioda rada „Jugokoopa“.
 
Tokom 80-oh godina, za tri meseca u sezoni, iz „Jugokoopa“ je na tržište otpremano 150.000 jagnjadi, a projektovani kapaciteti Klanice bili su 16.500 junadi ili 200.000 jagnjadi godišnje.
 
Do tada, promet stoke se obavlja isključivo na stočnoj pijaci u Bujanovcu koja praktično ima status regionalne
 
- To je i logično, jer ako vlast neće ili i ne želi da uredi neke odnose, onda to uređuju sami građani i tržište zakonima ponude i potražnje.
 
Ja sam tokom mog mandata nekoliko puta insistirao kod Koordinacionog tela da nadležni napokon reše status nekada tri najveća preduzeća u Bujanovcu - „Jugokoop“, “Gumoplastiku“ i „Bujanovačku Banju“
 
Međutim, na planu podrške tu se nije otišlo dalje od deklarativnosti, tako da, politički gledano, odnos prema „Jugokoopu“ je odnos države prema Bujanovcu i ovom kraju - zaključuje Šaip Kamberi.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: