Pahomije na Oplencu - bruka za SPC

Lokalne vesti - Utorak 09.10.2012 - 08:54

Odluka Srpske pravoslavne crkve da vladika vranjski Pahomije, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnih dečaka, služi opelo knezu Pavlu na Oplencu nedopustiva je i krajnje licemerna, kaže za „Blic“ sociolog religije Mirko Đorđević.

Pahomije na Oplencu Pahomije na Oplencu
Naime, vladika vranjski Pahomije je u petak uveče služio opelo knezu Pavlu Karađorđeviću, a sutradan ujutro je i sasluživao na liturgiji episkopu australijsko-novozelandskom Irineju na Oplencu. 
 
Njegovo pojavljivanje za mnoge je bacilo senku na jedan, za Srbiju i mnoge građane, važan istorijski događaj. 
 
- On je kao episkop sve vreme i tokom suđenja redovno potpisivao božićne i vaskršnje poslanice. Njega SPC nikada nije dovela u pitanje, čak ni za vreme trajanja procesa. Ni sada se slučaj ne smatra konačnim jer sumnja nije otklonjena. Presuda je sačekala zastarelost, a nikome nije palo na pamet da izvrši reviziju. 
 
Pošto to zakonski nije bilo moguće, to je morao da uradi crkveni sud. Ta instanca se, međutim, time nikada nije bavila i to je zaista jedna veoma žalosna priča - kaže sociolog religije Mirko Đorđević.
 
Episkopu Pahomiju suđeno je za pedofiliju, seksualno zlostavljanje četvorice maloletnih dečaka u periodu od 1999. do 2002. 
 
Trojica od njih su tada imala po 14 godina. Postupak je trajao godinama i izrečena mu je oslobađajuća presuda, ali tek kada je ceo slučaj zastareo. Vrhovni sud je u međuvremenu utvrdio da je u tom procesu povređen zakon, i to na štetu dečaka.
 
Za razliku od stava prema Pahomiju, koji je bio optužen za pedofiliju, SPC ima veoma jasan odnos prema homoseksualizmu. 
 
- Oko Parade ponosa Crkva se jasno odredila i homoseksualizam deklarisala kao greh koji osuđuje. I to je vrhunac licemerja. 
 
U Crkvi se evidentno primenjuju dvostruki aršini jer je nečiji greh za osudu, dok greh nekih drugih nije - kaže Đorđević. 
 
Topola, odnosno Oplenac, gde su sahranjeni članovi porodice Karađorđević, pripada Šumadijskoj eparhiji, koju vodi vladika Jovan, pa nije jasno zašto je opelo služio Pahomije. 
 
Odgovor na to pitanje nismo dobili u SPC. Verski analitičar Živica Tucić kaže za „Blic“ da su drugi episkopi očigledno bili sprečeni da preuzmu tu dužnost.
 
- Patrijarh Irinej i episkop šumadijski Jovan ovih dana borave u Aleksandriji, što znači da je vladika Jovan trebalo da nađe nekoga ko će ga zameniti.
 
Mi nećemo saznati kome su sve ponudili da vodi službu, pa se desilo da oni nisu mogli, tako da je na kraju tu dužnost preuzeo vladika Pahomije. 
 
Ne mislim da je neko ciljano hteo da ga eksponira. U saopštenju piše da je on služio liturgiju uz blagoslov vladike Jovana - objašnjava Tucić.
 
Za advokata Aleksandra Stojkovića, koji je zastupao dečake, pojavljivanje Pahomija na tako važnom događaju je čista provokacija.
 

- Dečaci, sada već odrasli momci, prošli su pravu golgotu. I nakon svega su rekli da više ne žele da pričaju o tome. Nastavili su svoj život onako kako je ko umeo. Ovakve stvari, međutim, sigurno ih povređuju još više - kaže Stojković. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: