Patrijarh na slavi Eparhije vranjske: Da volimo svoje i budemo otvoreni za druge FOTO, VIDEO

Lokalne vesti - Ponedeljak 14.06.2021 - 13:19

U sabornom hramu u Vranju svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz sasluženje velikog broja arhijereja, crkvenih velikodostojnika srpske pravoslavne crkve i monaštva i sveštenstva eparhije vranjske.

Patrijarh na litiji vranjskim ulicama FOTO: G. Mitić/OK Radio Patrijarh na litiji vranjskim ulicama FOTO: G. Mitić/OK Radio
Nakon liturgije, organizovana je litija ulicama grada do rodne kuće Svetog Justina, danas sedišta svepravoslavnog centra "Prepodobni Justin vranjski i ćelijski".
 
Ovde je, u prisustvu većeg broja vernika i sveštenika eparhije, obavljeno rezanje slavskih kolača i izabran kum za narednu slavu. 
 
Sveti Justin je bio primer jevanđeljskoga života i zato smo ga uzeli da on bude naš primer i putovođ, da i mi prođemo tim putem, kazao je episkop vranjski Pahomije.
 
- Osnovali smo i svepravoslavno društvo "Prepodobni Justin vranjski i ćelijski", koga ste i Vi član, kao i drugi arhijereji naše crkve, pa i iz drugih crkava, tako da ovo mesto jeste malo po svome prostoru, ali jako veliko po svome značenju, jer smo dobili i deo moštiju Prepodobnog Justina vranjskog i ćelijskog što ga čini i fizički prisutnim među nama - rekao je vladika Pahomije zahvaljujući se patrijarhu na poseti.
 
Patrijarh Porfirije je čestitao slavu Eparhije vranjske ističući da je Prepodobni otac Justin Popović bio blagovesnik ljubavi i svečoveka, te Hrista kao spasitelja svih ljudi.
 
- Da čuvamo svoju veru, da čuvamo jedni druge, da zaista budemo ono na šta nas je obavezao Sveti Sava, a to znači narod božji.
 
Da volimo svoje, da volimo jedni druge, da budemo otvoreni i za one koji drugačije misle i drugačije se bogu mole, da ih svojom ljubavlju i svojom verom uverimo i pokažemo im da smo svi mi jedni drugima potrebni, da nema tog, ni pojedinca, ni grupe pa ni naroda, koji mogu reći bilo kome: "nisi mi potreban, sam sam sebi dovoljan" - kazao je patrijarh.
 
On je dodao da propoved oca Justina koja se rodila ovde, u Vranju, treba da nosimo neprestano sa sobom.
 
- Tako ćemo biti njegovi i sledbenici Svetog Save, a da u isto vreme, na najbolji mogući način u moderno doba, možemo da budemo i savremeni, ali istovremeno i čestiti.
 
Neka je srećna slava svima, bog da blagoslovi sve molitve Svetoga oca Justina, da budu sa svima vama. Živeli na mnogo godina - poručio je patrijarh srpski Porfirije.
 
Ovom prilikom, patrijarh Porfirije je uručio nagrade najboljim učenicima na takmičenju iz veronauke koje je organizovala Eparhija vranjska. 
 
Nagrađeno je 19 polaznika veronauke svih urasta, od predškolaca do učenika srednjih škola. 
 

Foto Galerija

Patrijarh Porfirije na slavi Eparhije vranjske

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: