Patrijarh Porfirije na proslavi jubileja manastira Prohor Pčinjski

Lokalne vesti - Ponedeljak 07.06.2021 - 12:33

Centralni deo proslave 950 godina manastira Sveti Prohor Pčinjski biće održan u nedelju, 13 juna, uz prisustvo patrijarha Porfirija.

Vladika Pahomije i Stevan Milošević FOTO: D. Ristić/OKRadio Vladika Pahomije i Stevan Milošević FOTO: D. Ristić/OKRadio
Uvod u centralnu proslavu velikog jubileja biće Međunarodna konferencija „Crkva pred izazovima savremenog sveta“ u subotu, 12. juna.
 
Svečanost će u nedelju otpočeti Sabornom arhijerejskom liturgijom koju će služiti patrijarh Porfirije sa ostalim arhijerejima, nakon čega će biti organizovana svečana akademija na kojoj će govoriti akademik dr Slavenko Terzić.
 
U nastavku je planiran kulturno–umetnički program koji je pripremio veroučitelj Stevan Milošević.
 
- Ovim programom smo želeli da predstavimo kulturnu baštinu naroda sa ovog prostora kroz pesmu i igru, pa će nastupiti brojna kulturno-umetnička društva iz Vranja, Vladičinog Hana, Bujanovca, Rakovca i Kumanova.
 
Nastupiće i horovi vranjske Gimnazije i Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, sestrinstvo manastira Sveti Stefan i Sveti Pantelejmon, kao i izvođači narodne muzike Čeda Marković, grupa „Izvor“ i Branimir Stošić Kace – kazao je Milošević.
 
Proslava velikog jubileja ove svetinje je trebalo da bude održana prošle godine, ali je zbog pandemije virusa korona odložena.
 
I pored odlaganja centralne proslave jubileja, dobar deo planiranih aktivnosti je već održan, rekao je u ime Organizacionog odbora za proslavu 950 godina postojanja manastira Prohor Pčinjski episkop vranjski Pahomije.
 
On je podsetio da je, u okviru proslave, prošlog septembra održan Međunarodni naučni skup „Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu“, zatim Međunarodni monaški simpozijum, izložba o kulturnom nasleđu manastira, kao i više izdanja u okviru izdavačke delatnosti Eparhije vranjske.
 
- Centralnom proslavom će biti zaokruženo obeležavanje ovog značajnog jubileja, a nakon nje će biti organizovane i manifestacije povodom 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina, ktitora manastira Prohor Pčinjski – kazao je episkop Pahomije.
 
Pokrovitelj proslave jubileja manastira Prohor Pčinjski je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: