PETLOVA POEMA: Poznati slikar Mita Ristić objavio ZBIRKU PESAMA

Lokalne vesti - Petak 10.09.2021 - 11:48

Ovog leta, u izdanju Saveza književnika u otadžbini i rasejanju iz Novog Sada, objavljena je zbirka pesama “Petlova poema”, poznatog vranjskog slikara Mite Ristića.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

Nakon bogatog i uspešnog slikarskog staža, tokom kojeg beleži mnogobrojne samostalne i grupne izložbe, Mita Ristić je svoj umetnički poriv usmerio ka poeziji.

Pesme objavljene u zbirci, kaže, nastajale su tokom lanjskog najžešćeg talasa pandemije koronavirusa.


U osami izolacije, reči su same izlazile iz njega, kao neka vrsta kompenzacije za nedostatak blizine dragih ljudi. Prvi ciklus "Petlove poeme" posvećen je prošlosti i pesnikovoj mladosti provedenoj u starom Vranju.

- Bilo je to vreme koje sam provodio sa vranjskim meraklijama i šaldžijama, među kojima su bili i čuveni Staniša Stošić i Branko Mitrović.

Bilo je to lepše i vedrije vreme, čiju lepotu je ova strašna pandemija samo pojačala.


Danas je život brži i suroviji, malo je vremena za lepotu i druženje, pa Vranje moje mladosti zaslužuje da ostane da živi, između ostalog i u mojim pesmama
- kaže Ristić za OK Radio.

Pored sveprisutnog Vranja i Vranjanaca, u poslednjem ciklusu pesama dominantan je motiv petla, po kojem je zbirka i dobila ime, a koji je čest i na Mitinim slikama.

Sve ređe se čuje petlova jutarnja pesma i vreme je da se probudimo, da petao najavi neku novu i lepšu zoru, poručuje Mita Ristić.

Knjigu je moguće kupiti u kiosku, na uglu Ulice Kralja Stefana Prvovenčanog i Jug Bogdanove ili naručiti direktno od autora.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: