Plan razvoja kreativnih industrija: Vranje kao KREATIVNI GRAD

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.03.2019 - 10:39

Gradsko veće je na svojoj poslednjoj sednici usvojilo Plan razvoja kreativnih industrija u Vranju. Istražujemo šta predviđa ovaj dokument.

Zadatak je formiranje kreativnog jezgra u gradu FOTO: D. Ristić/OK Radio Zadatak je formiranje kreativnog jezgra u gradu FOTO: D. Ristić/OK Radio
Plan razvoja kreativnih industrija u Vranju izradila je radna grupa kojom je rukovodio zamenik gradonačelnika Nenad Antić.
 
To je strateški dokument kojim se određuju glavne smernice razvoja svih onih delatnosti koji metodološki pripadaju sektoru kreativnih industrija
 
Dokument se donosi za period od pet godina i usaglašen je sa Strategijom održivog razvoja grada Vranja
 
Plan razvoja kreativnih industrija u Vranju (PRKI) je nastao kao potreba prilagođavanja globalnim trendovima gde kreativne industrije postaju značajan segment globalne ekonomije, a njihov doprinos u formiranju svetskog BDP-a neprestano raste. 
 
Planom je predviđeno formiranje Lokalnog saveta za kreativne industrije tokom ove godine, kao i Kreativnog klastera u naredne dve godine koji bi trebalo da budu posrednik u povezivanju privrede sa kulturom, turizmom, obrazovanjem, ekonomijom kulturnom baštinom.
 
Prema autorima ovog plana, afirmacija kreativnog preduzetništva bi trebalo da se izvede putem formiranja Kreativno-inovacionog centra, čiji bi zadatak bio da neguje i podstiče kreativnost i inovativnost mladih ljudi kroz novi pristup u radu. 
 
Centar bi trebalo da funkcioniše kroz saradnju sa kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.
 
Planira se i formiranje kreativno-inovacionog fonda i organizovanje festivala kreativnosti za srednjoškolce i studente.
 
Osnovni benefiti razvoja kreativnih industrija u Vranju ogledali bi se kroz: povećanje životnog standarda građana, obustavljanje procesa migracije visoko obrazovanih ljudi, očuvanje intelektualne elite, razvoj visokih tehnologija, formiranje kreativnog jezgra u gradu, diverzifikacija privrede, jačanje preduzetništva, promociju grada i razvoj turizma.
 
Podsticanjem kreativnih industrija, Vranje bi moglo da postane kreativni grad, stoji u planu.
 
- To zahteva pokretanje kreativne energije u gradu koja je važno sredstvo za postizanje kvalitetnijeg intelektualnog, moralnog, emocionalnog i duhovnog života i jedan je od bitnih elemenata u preobražaju urbane i društvene stvarnosti. 
 
Zadatak lokalne samouprave je da primenom mera i instrumenata podstiče, promoviše i širi kulturna dobra i usluge, unapređuje kreativnu sposobnost građana, umetnički kvalitet, a takođe i da preispituje interakciju tradicije i sprovođenje mehanizma menadžmenta u kulturi – navode autori.
 
Primarni zadatak svih struktura lokalne vlasti, ali pre svega Saveta i Kreativnig klastera je lobiranje i apliciranje da grad Vranje bude deo projekta Saveza za kulturnu raznovrsnost u okviru UNESKO-a i članica Mreže kreativnih gradova.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: