Pobuna neugovorenih

Lokalne vesti - Utorak 25.02.2014 - 12:23

Neugovoreni radnici Zdravstvenog centra u Vranju, njih 99, tužiće rukovodstvo centra zbog neisplaćivanja zarada od januara ove godine.

Sa sastanka neugovorenih radnika ZC Vranje Sa sastanka neugovorenih radnika ZC Vranje

Takođe, i sindikat zaposlenih u zdravstvu Srbije podneće krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja protiv rukovodioca Zdravstvenog centra, a kontrolu rada narednih dana izvršiće i nadležne inspekcije.

– Svako od zaposlenih radnika, koji se vode kao neugovoreni, tužiće posebno.

Svi ti ljudi zaposleni su na neodređeno vreme, ali za razliku od ostalih radnika koje je zaposlilo Ministarstvo zdravlja nisu primili ni dinara od januara ove godine.

Mora da dolaze na posao, jer ako se ne pojave dobiće otkaz, a za to što rade nisu plaćeni.

Dakle, opšti javašluk sadašnjeg rukovoodstva centra koje ne želi da ljudima isplaćuje zarade.

Čak se v.d. direktora Vladimir Stamenković krije i beži od radnika – kaže predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Zdravković.

On dodaje da se kod neugovorenih radnika sprovodi Zakon o radu samo kada su u pitanju dužnosti prema poslodavcu, a da kada je reč o pravima zaposlenih taj isti zakon ne važi.

– Dakle, rukovodstvo centra bi sankcionisalo neugovorenog radnika ukoliko se on ne bi pojavio na posao ili ukoliko bi odbio izvršenje zadatog posla.

Tu se direktor i načelnici pozivaju na Zakon o radu, a kada dođe vreme za isplate zarada, tu zakon više ne važi.

Direktor Stamenković je umislio da je u Zdravstvenom centru despot koji će da radi kako mu se prohte, a da sa druge strane ne sme niko ništa da mu kaže.

Mene su sa mesta načelnika Dijalize posle 30 i više godina skinuli samo zato što sam predsednik sindikata i što se borim za prava radnika – kaže Zdravković.

On na kraju ističe da je novo rukovodstvo za mesec dana zaposlilo više od deset novih radnika, iako je na snazi Uredba Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

Kako je kazao, Zdravstveni centar ima četiri nova radnika obezbeđenja, a pored postojeća tri neugovorena pravnika, zaposlen je još jedan diplomirani pravnik bez saglasnosti resornog ministarstva.

Inače, među 99 neugovorenih radnika, više od 20 je lekara, a ostali su medicinske sestre i tehničari. Direktor Zdravstvenog centra Vladimir Stamenković rekao je da ne može da razgovara sa novinarom OK Radija, jer se, kako je kazao, nalazi u Ministarstvu zdravlja.   

Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: